Odgovor

Europska unija će odgovoriti Dodiku

Govoreći o izjavama Milorada Dodika da je vrijeme da svi Srbi žive u jednoj državi, Stano je rekao kako će zemlje Europske unije odgovoriti na ovo.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2023. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Politički lideri u Bosni i Hercegovini znaju koliko je važno za EU da se drže vladavine zakona i odluka Ustavnog suda. Ovo je posebno važno sada kad je BiH dobila kandidatski status. Odluke Ustavnog suda se moraju poštivati i sve što se događa u političkom životu BiH mora biti u skladu s očekivanjima Unije'', rekao je glasnogovornik visokog predstavnika Europske unije Peter Stano u Bruxellesu na redovnoj press konferenciji Europske komisije.

Govoreći o izjavama Milorada Dodika da je vrijeme da svi Srbi žive u jednoj državi, Stano je rekao kako će zemlje Europske unije odgovoriti na ovo.

Govorio je i o odličju koje je RS uručila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

''Cijeli svijet zna tko je Putin. Putin je izravno odgovoran za Rat u Ukrajini. Stajanje na stranu Putina u takvim okolnostima će izolirati RS i njezine lidere. Ova odluka vlasti RS-a je žalosna i pogrešna'', rekao je Sano.


Rekao je i kako čelnik RS-a zna ''jako dobro očekivanja Europske unije''.

Reagiralo je i američko Veleposlanstvo u BiH i poručilo kako je odluka da se odlikuje Putin ''odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima''.

Poručili su i kako se proslavom Dana RS ''krši odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti komemoracije''.

''Aneks 3 Daytonskog ustava je jasan: Republika Srpska se mora u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačnu i obvezujuću presudu Ustavnog suda BiH, sviđale se one vlastima RS ili ne'', navelo je američko Veleposlanstvo.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u svom je govoru, održanom u nedjelju na akademiji u Banjoj Luci u povodu 9. siječnja, nastavio sa svojom neprihvatljivom retorikom, kazavši da je došlo vrijeme da se "objedini srpski narod" kako bi živio u jednoj državi.

U tom je govoru Dodik nazvao Hrvate i Bošnjake "pokatoličenim" i "islamiziranim" Srbima.

Kopirati
Drag cursor here to close