HDZ i SDP

Mostar: Dogovoren žurni sastanak o Izbornom zakonu

Okupljeni dužnosnici govorili su o suradnji partnera u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na federalnoj i BiH razini.
Vijesti / Politika | 08. 01. 2024. u 13:47 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem u Domu HDZ-a BiH u Mostaru, održali sastanak s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem.

Sastanku su, pored predsjednika Čovića, nazočili dopredsjednica Darijana Filipović te dopredsjednik Toni Kraljević.

Okupljeni dužnosnici govorili su o suradnji partnera u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na federalnoj i BiH razini, kao i funkcioniranju vlasti te predstojećim projektima i potrebnim zakonskim rješenjima u 2024. godini. Također, govoreno je o donošenju proračuna na federalnoj i BiH razini.

Kraj siječnja

Kao prioritet djelovanja istaknuto je intenziviranje rada na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i potrebe postizanja domaćeg rješenja. U tom svjetlu, dogovoreno je održavanje žurnog sastanka partnera iz FBiH (HDZ BiH, SDP, Narod i Pravda, Naša stranka) na temu Izbornog zakona i ostalih uvjeta nužnih za otvaranje pregovaračkog procesa s EU.

Ranije je čelnik HDZ-a BiH izrazio uvjerenost kako s koalicijskim partnerima u državnoj vlasti može do kraja siječnja postići dogovor o cjelovitim izmjenama izbornog zakona BiH. Zbog toga je odbacio potrebu za intervencijom visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je i najavio takvu mogućnost.

Čović je ključnim ocijenio dogovor HDZ BiH i tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok unutar vladajuće koalicije.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt je pak 19. prosinca pozvao vlasti u BiH da brzo usvoje izmjene izbornog zakona, a ukoliko to ne bi bio slučaj najavio je kako će koristiti svoje ovlasti i sam nametnuti potrebna rješenja.

Zastupnički dom parlamenta BiH je na prijedlog SDA usvojio prijedlog tehničkih izmjena izbornog zakona, s obrazloženjem kako će se time učvrstiti integritet izbornog procesa.

Nove tehnologije

Izmjene se odnose uglavnom na uvođenje novih tehnologija pri glasanju i obradi rezultata, kao i na definiranje uloge Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i lokalnih biračkih odbora.

Za HDZ BiH su takve djelomične izmjene neprihvatljive. Čelnik HDZ-a BiH inzistira da se zajedno s time postigne dogovor o prestanku prakse bošnjačkog preglasavanja Hrvata pri izboru člana Predsjedništva BiH. U četiri navrata je na mjesto hrvatskoga člana državnog Predsjedništva većinskom potporom Bošnjaka biran Željko Komšić.

U međuvremenu su, zbog moguće intervencije visokog međunarodnog predstavnika, predstavnici Republike Srpske, predvođene Miloradom Dodikom, najavili donošenje entitetskog Izbornog zakona koji bi bio temelj da samostalno organiziraju izbore za tu razinu vlasti. 

Kopirati
Drag cursor here to close