Priopćenje

SDA: Trojka ispunjava želje HDZ-a

"Smatramo da ovakva ozbiljna pitanja zaslužuju jednako ozbiljan pristup lišen politikanstva i podređenosti osobnim interesima i ambicijama", zaključuju u priopćenju.
Vijesti / Politika | 27. 12. 2023. u 16:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji javni istupi odvjetnika Nedima Ademovića o izboru suca Ustavnog suda BiH iz FBiH i ulozi stranaka Trojke u tom procesu u potpunoj su suprotnosti u odnosu na činjenice kojima svjedoči cjelokupna javnost u FBiH, stoji u priopćenju Stranke demokratske akcije (SDA).

"S ciljem objektivnog informiranja i odgovarajućeg razumijevanja važnog procesa kakav je izbor sudaca Ustavnog suda BiH, pitamo odvjetnika Ademovića da objasni na koji način je sudjelovanjem Trojke u vlasti sa HDZ-om došlo do sukobljavanja načina izbora sudaca"?

Očekuju Ademovićevo objašnjenje

Ističu kako s nestrpljenjem očekuju i Ademovićevo objašnjenje "na koji način je, kako je on to kazao, 'Trojka pokušavala profesionalizirati izbor sudaca u smislu da se barem biraju suci koje nemaju bilo kakvu političku hipoteku'"?

Javnost u FBiH, tvrde iz SDA, već godinu dana svjedoči upornim pokušajima stranaka Trojke i HDZ-a BiH, koji se očituju i blokadom rada Parlamenta FBiH, da na poziciju suca Ustavnog suda BiH imenuju Marina Vukoju.

"Činjenice da je Vukoja bio kandidat HDZ-a BiH za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i da ne posjeduje apsolutno nikakvo pravosudno iskustvo u potpunoj su suprotnosti sa Ademovićevom ocjenom da Trojka 'pokušava profesionalizirati izbor sudaca u smislu da se barem biraju suci koje nemaju bilo kakvu političku hipoteku'".

Podređenost Trojke željama HDZ-a BiH

S druge strane, kako navode u priopćenju, Trojkina istrajnost da ime Marina Vukoje dostavi Zastupničkom domu kao jedinog kandidata, a zatim i da ga izaberu za suca Ustavnog suda BiH, ne samo da negira Ademovićevu tvrdnju o "sukobljavanju načina izbora sudaca" već pokazuje potpunu podređenost Trojke potrebama i željama HDZ-a BiH.

"Ne želimo špekulirati o motivima ovakvih Ademovićevih ocjena, niti ih povezivati sa ranijim netočnim interpretacijama Ustava FBiH u vezi sa kandidiranjem i izborom predsjednika/potpredsjednika FBiH, ali smatramo da ovakva ozbiljna pitanja zaslužuju jednako ozbiljan pristup lišen politikanstva i podređenosti osobnim interesima i ambicijama", zaključuju u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close