Osmica i Debevec

Čović uhićenu dvojku povezao s izbornim povjerenstvom

U ožujku su na sjednici Zastupničkog doma izabrani članovi Središnjeg izbornog povjerenstva na što je upućena i žalba koja je odbijena.
Vijesti / Politika | 28. 12. 2023. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sadašnje središnje izborno povjerenstvo (SIP) je napravljeno po nalogu SDA i partnera kada su imali većinu u Zastupničkom domu, mimo zakona i mimo procedura kako bi se napravio kaos kroz izborni proces'', izjavio je čelnik HDZ-a BiH i dopredsjedatelj ovog doma na sjednici koja se dana održala u Sarajevu.

Rekao je kako se to treba riješiti kroz pravosudne institucije, izvijestio je Raport.

Imenovanje i odbijanje

''A, onda molim opet pravnike da prokomentiraju dvojac koji danas nije na slobodi, koji je čekao, pogledajte koliko mjeseci, od proziva na odluku Zastupničkog doma kad je u pitanu SIP prema Sudu BiH, da bi se donijela odluka. Ja ne dvojim kako će istražne institucije utvrditi kako je i tada analiziran, praćen i provođen proces pa i po ovom pitanju'', rekao je Čović na sjednici na kojoj su odbijena izvješća SIP-a.

Naime, u ožujku su na sjednici Zastupničkog doma izabrani članovi Središnjeg izbornog povjerenstva na što je upućena i žalba koja je odbijena.

''Očito je da Čović misli na žalbu koja je otišla nakon što su 11. ožujka na sjednici Zastupničkog doma SDA i DF, zajedno sa partnerima iz RS (tadašnjim Savezom za promjene) imenovali nove članove SIP-a. Na takvu odluku burno su reagirale sve stranke koje nisu bile u većini, pa čak i napustile sjednicu'', objavio je Raport.

Inače, Sud BiH je kasnije odbacio žalbu koju su uputili Branko Petrić, Novak Božiković i Sanja Stanimirović-Ostojić.

''Dakle, Čović očito ima informacije da je na tadašnju odluku Suda BiH imala utjecaja SDA, i to preko tadašnjeg direktora OSA-e Osmana Mehedagića. Prema tom scenariju, očito je Mehmedagić 'završio' odbijenicu preko Debevca'', piše Raport.

Negiranje

Naime, Dom naroda nije usvojio Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti SIP-a Bosne i Hercegovine u 2022. godini kao ni Izvještaj o provođenju Općih izbora 2022. godine.

Glasanju je prethodila duža rasprava svedena najviše na diskusije o samom SIP-u, točnije o tome je li aktaelni saziv tog tijela legitiman, stručan, zakonski imenovan  ili ne.

Iz klubova Hrvata i Srba tvrdili su da je saziv imenovan nezakonito, da su članovi imenovani iz 'političkih kabineta' i da ne djeluju nezavisno kao što bi trebalo. Diskutanti iz Kluba Bošnjaka, ujedno članovi Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte, negirali su te tvrdnje.

Na početku ovog zasjedanja, Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije), predsjedavajući kluba Bošnjaka, Kao i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata, član političkog subjekta Za nove generacije, negodovali su što u dnevni red nije uvršten predloženi zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Donošenje ovog zakona u Bosni i Hercegovini jedan je od europskih uvjeta, a podržan je prije sedam dana u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close