Opća skupština UN-a

Milanović pozvao na promjenu izbornog zakona u BiH i priznanje Kosova

Milanović je istaknuo kako Hrvatska podržava europsku perspektivu Bosne i Hercegovine te pozdravlja odluku Europske unije da joj dodjeli kandidatski status.
Vijesti / Politika | 20. 09. 2023. u 20:32 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je s govornice Opće skupštine UN-a pozvao na reformu Vijeća sigurnosti, promjenu izbornog zakona u BiH i priznanje Kosova.

''Svijet u kojem danas živimo zahtijeva zajedničke, globalne i usklađene napore kao ključ uspjeha u rješavanju ozbiljnih globalnih kriza'', rekao je Milanović u svom dvadesetak minuta dugom izlaganju, naglasivši kako se ''mora očuvati uloga UN-a kao središta globalne suradnje''.

Izrazio je nadu u ''istinske napore'' za reformu Vijeća sigurnosti, ''glavnog instrumenta za osiguranje globalnog mira i sigurnosti'', javlja Hina.

Milanović je na Općoj sjednici u New Yorku govorio o važnosti pitanja 1806 nestalih tijekom Domovinskog rata te o situaciji u susjedstvu na jugoistoku Europe.

Istaknuo je kako Hrvatska podržava europsku perspektivu Bosne i Hercegovine te pozdravlja odluku Europske unije da joj dodjeli kandidatski status.

Naglasio je važnost izbornih reformi u BiH kako bi svi konstitutivni narodi bili zastupljeni na svim razinama vlasti, što je ključno za buduću stabilnost BiH.

Milanović je izrazio zabrinutost zbog najnovijih događaja u odnosima Kosova i Srbije, pa pozvao na deeskalaciju napetosti, ali i na univerzalno priznanje Kosova kao jednakopravnog člana međunarodne zajednice.

 

Kopirati
Drag cursor here to close