Bruxelles

Europarlamentarka pozvala Schmidta da povuče amandmane na Izborni zakon

"Donošenje odluka u korist susjedne države isključivo na osnovu ideološke pripadnosti je nedopustivo", poručio je slovenski europarlamentarac.
Vijesti / Flash | 10. 11. 2022. u 15:03 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Tineke Strik

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Shmidt će 30. studenog otputovati u Bruxelles na sjednicu Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta kako bi objasnio izmjene Izbornog zakona BiH, prenosi Anadolija

Zastupnica u Europskom parlamentu Tineke Strik potvrdila je na Twitteru da će visoki predstavnik u BiH doći na sjednicu odbora te ga je pozvala da povuče svoje izmjene Izbornog zakona.

"Bilo kakve promjene u izbornom sustavu BiH trebaju ukinuti diskriminaciju, a ne dodatno je učvrstiti", poručila je Strik.

Njen kolega u parlamentu Klemen Groselj očekuje da će Schmidt pojasniti povezanost između njegovih odluka i hvalisanja hrvatske diplomacije da su izmjene Izbornog zakona rezultat njihovog lobiranja.

"Donošenje odluka u korist susjedne države isključivo na osnovu ideološke pripadnosti je nedopustivo", poručio je slovenski europarlamentarac.

Grupa od 25 parlamentaraca iz Njemačke, Francuske i Nizozemske, uputila je krajem listopada pismo OHR-u, u kojima se poziva Schmidt da povuče svoje odluke koje se odnose na izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

"Do takvih učinkovitih reformi treba doći kroz demokratski proces, a ne nametanjem OHR-a", poručila je tada Strik.

Parlamentarci su pozvali Schmidta da razmotri način na koji koristi bonske ovlasti, ističući da bi OSCE trebao dati mišljenje o nametnutim izmjenama Izbornog zakona.

 

Kopirati
Drag cursor here to close