Potencijalni predsjednik Vlade FBiH

Nikšić: Nitko nije rođen kao ministar, spremni smo promijeniti Izborni zakon

HDZ-u bi bilo prihvatljivo ono što smo govorili da članove Predsjedništva biramo u Parlamentu. To je prvi put da svi iz Federacije dolazimo s istih pozicija da želimo da biramo članove Predsjedništva, rekao je predsjednik SDP-a BiH.
Vijesti / Politika | 13. 01. 2023. u 08:08 G.L. /Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH izjavio je za FTV da da su spremni donijeti izmjene Izbornog zakona BiH, ali da neće odstupati od principa koje su postavili.

"Prvi put da svi iz Federacije dolazimo s istih pozicija" 

“Vrlo je jasna pozicija HDZ-a BiH, vrlo jasna je i naša. HDZ-u bi bilo prihvatljivo ono što smo govorili da članove Predsjedništva biramo u Parlamentu. To je prvi put da svi iz Federacije dolazimo s istih pozicija da želimo da biramo članove Predsjedništva. Pa ćemo onda razgovarati s RS-om možemo li do kompromisa”, rekao je predsjednik SDP-a BiH.

Nikšić, koji se spominje i kao premijer Vlade Federacije BiH u novim političkim slagalicama, ističe kako će novi saziv Vijeća ministara BiH biti bolji od prethodnog, a optimizam temelji na spremnosti za dogovor i rad svih potpisnika sporazuma.

"Ako budemo suočeni s blokadama, povući ćemo se" 

“Ako uspijemo pomjeriti stanje za deset posto da bude bolje, to je ogroman pomak  Siguran sam da će biti puno više”, rekao je Nikšić i dodao kako će povući iz vlasti ako se pokaže da nisu u pravu.

“Ako se pokaže da ćemo ponovo biti suočeni s blokadama, nitko od nas nije rođen ni da bude ministar ni da bude premijer – možemo se povući iz vlasti”, dodao je.

"Ne smijemo ubiti priliku, Dodik i Čović su pokazali spremnost" 

Predsjednik SDP-a BiH naglašava kako bi nova državna koalicija mogla rješavati svakodnevne probleme građana, ali da su lideri SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, pokazali spremnost za suradnju.

“Ne smijemo ubiti tu priliku. Ako se pokaže da smo u krivu -  ispričat ćemo se i povući se”, poručio je Nikšić u intervjuu za FTV.

Podsjetimo, sinoć je u Istočnom Sarajevu u cijelosti dogovoren novi saziv Vijeća ministara BiH, kao i raspodjela direktorskih pozicija u agencijama i institucijama na državnoj razini. 

Dogovoren novi saziv Vijeća ministara 

Kandidati za ministre, zamjenike ministara i direktore prolaze sigurnosne provjere koje vrši SIPA-a.

Konačno imenovanje novog saziva Vijeća ministara s HDZ-ovom Borjanom Krišto na čelu očekuje se uskoro za što će biti potrebna većina u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. 

SDA će blokirati uspostavu vlasti u Federaciji? 

Formiranje vlasti u RS-u je završeno gdje većinu čini Dodikov SNSD, a u Federaciji BiH se stanje neizvjesno u Klubu Bošnjaka federalnog Doma naroda jer još uvijek nije jasno tko u tom Klubu ima većinu izaslanika (Osmorka ili SDA) potrebnu za imenovanje i izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, a potom i same Vlade. 

Prema dosadašnjim najavama, SDA bi mogla blokirati proces uspostave vlasti u Federaciji BiH preko potpredsjednika FBiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close