Unija

Izborni proces najveći prioritet

U kontekstu pomoći EU provođenju izbornog procesa u BiH, Sattler je najavio projekt elektronske identifikacije osobnih dokumenata birača…
Vijesti / Politika | 02. 08. 2023. u 14:18 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio je danas da je pitanje izbornog procesa jedan od ključnih prioriteta BiH, od ukupno 14 na putu prema EU i najavio da će EU nastaviti pritisak u tom segmentu i paralelno biti lojalni partner u pružanju pomoći.

Sattler je rekao novinarima u Doboju da je izostao adekvatan odgovor pravosuđa na uočene izborne nepravilnosti u posljednja dva izborna ciklusa 2020. i 2022. godine i kao glavni problem u izbornom procesu naveo resurse "velikih igrača" i povjerenje građana u izborni proces.

Izborne nepravilnosti

Naveo je kako je za uočene izborne nepravilnosti bilo dosta podignutih optužnica sa vrlo malo sudskih epiloga koje su bile blage, poručivši da se na taj način ne ispunjava element odvraćanja od nepravilnosti.

U kontekstu pomoći EU provođenju izbornog procesa u BiH, Sattler je najavio projekt elektronske identifikacije osobnih dokumenata birača, što je, prema njegovim riječima, uočeno kao osnova izbornih zloupotreba uz prijenos izbornog materijala nakon što se zatvore birališta.

Sattler je naveo da u demokraciji konačna instanca treba biti pravosuđe, a ne političari, i da u tom pravcu idu mjere EU prema BiH.

Podsjetimo, kako bi se otvorili pregovori o pristupanju EU-u, Bosna i Hercegovina mora provesti 14 ključnih prioriteta utvrđenih u mišljenju Europske komisije o zahtjevu te zemlje za članstvo u EU-u iz svibnja 2019., s naglaskom na područjima demokracije i funkcionalnosti države, vladavine prava, temeljnih prava i reformi javne uprave. U navedenom se mišljenju iznosi sveobuhvatan plan reformi koji bi trebao poslužiti kao temelj i potpora na putu prema integraciji u EU.

Pozvani na brzo provođenje

U lipnju 2022. Europsko vijeće također je pozvalo sve političke čelnike u Bosni i Hercegovini da brzo provedu obveze koje su preuzete političkim dogovorom te da dovrše ustavnu i izbornu reformu u skladu s prioritetima.

S druge strane, Središnje izborno povjerenstvo BiH u suradnji sa Delegacijom EU i Agencijom za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u veljači je obznanila početak aktivnosti na provođenju projekta "Testni projekat EU za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH" koji financira Europska unija.

Aktivnosti projekta se zasnivaju na Strategiji unaprjeđenja transparentnosti, integriteta i efikasnosti izbornog procesa u BiH. Najavljeno je kako će se koristiti elektronski sustavi za identifikaciju birača i brži prijenos rezultata izbora sa biračkog mjesta prema izbornim povjerenstvima i Središnjem izbornom povjerenstvu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close