Mostar bira

Korak prema izborima: Dogovoreni modeli biranja vijećnika  

Definirano je pitanje birača iz središnje gradske zone pa bi oni trebali glasovati prema pripadnosti mjesnim zajednicama - Jugozapad i Stari grad.
Vijesti / Politika | 12. 04. 2018. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sastanku stranaka o izborima u Mostaru dogovorena su dva modela biranja vijećnika u Gradsko vijeće iz šest izbornih jedinica.

Naime, kako je potvrđeno medijima nakon sastanka, definirano je pitanje birača iz središnje gradske zone pa bi oni trebali glasovati prema pripadnosti mjesnim zajednicama - Jugozapad i Stari grad.

O njihovom biračkom mjestu odluku će donijeti Središnje izborno povjerenstvo BiH uz suglasnost s gradskim izbornim povjerenstvom.

''To je u biti pola odluke presude Ustavnog suda. Ostali do kroz drugi zaključak je definirano šest izbornih jedinica s dva modela izbora vijećnika'', rekao je Marinko Perić iz HDZ-a 1990 koji je bio domaćin ovog sastanka.

Strankama su dostavljeni modeli i dogovoreno je da se do sljedećeg sastanka, koji će biti održan 19. travnja pod domaćinstvom DF-a, da se odabere ponuđeni model.

Jedan od ponuđenih modela je da na gradskoj listi bude 13 vijećnika po modelu 4 - 4 - 4 + 1 iz reda Ostalih i da se  iz šest izbornih jedinica bira 22 vijećnika, a drugi je model da se iz šest izbornih jedinica bira 26 vijećnika s tim da je devet na gradskoj kompenzacijskoj listi.

Prema prvom prijedlogu područje Sjever dalo bi 2 vijećnika, Stari Grad 5, Jugoistok 2, Jug 2, Jugozapad 7 i Zapad 4 vijećnika.

Prema drugom modelu Jugozapad bi dao 8, Stari Grad, 6 Zapad 5, Sjever 3, Jug 2, Jugoistok 2 i 9 vijećnika s kompenzacijske liste.

Čelnik Mostarske SDA, Salem Marić rekao je kako je do dogovora došlo zahvaljujući razumijevanju svih devet političkih stranaka koje su sudjelovale u pregovorima.

''Ovo je pitanje matematike i njega je bilo lakše riješiti. I prije je bio dogovoren, ali pitanje koje ostaje otvoreno je pitanje izmjena Statuta Grada koje se vežu kako za izmjene pravila izbornog postupka tako i ostale stvari koje smo pokrenuli'', rekao je Marić rekavši kako nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno.

Dodao je kako treba raditi na dogovoru oko izbora dogradonačelnika ''ili ako ne može to onda osnaživanje pozicije glavnog savjetnika i mjesnih zajednica i gradskih područja''.

''Ovaj glavni dio pitanja je riješen'', rekao je Marić.

Damir Džeba, čelnik mostarskog HDZ-a BiH rekao je kako je ohrabrujuće što su stranke došle do izračuna prema broju birača koje su dobili od Središnjeg izbornog povjerenstva.

''Matematike su jasne. Došli smo do dva modela. Vrlo brzo smo došli do napretka jer smo samo razgovarali samo o presudi Ustavnog suda'', rekao je Džeba i dodao kako će se na sljedećim sastancima vidjeti stavovi oko preostalih nesuglasica.

Inače, ovo je četvrti po redu sastanak mostarskih gradskih odbora parlamentarnih stranaka. Predstavnici SDA, HDZ-a, HDZ-a 1990, SDP-a, SBB-a, DF-a, BPS-a, SNSD-a i SDS-a na prošlom sastanku na kojem je razgovarano o izmjenama Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbore u gradu Mostaru postigli su suglasnost da grad ima šest izbornih jedinica.

Izbori u Mostaru nisu održani deset godina, jer je Ustavni sud BiH, po apelaciji hrvatskih izaslanika iz Parlamenta BiH, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na Grad Mostar. Od tada dogovora oko izmjena nema, a Središnje izborno povjerenstvo BiH ne raspisuje izbore za Mostar. OHR je 2012. godine raspustio Gradsko vijeće, a jedina vlast u gradu je gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Istovremeno Veleposlanstvo SAD i Delegacija EU vode razgovore s liderima stranaka u Federaciji o postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Dom naroda FBH i Grad Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close