Razgovori

Konaković: Ovo je bio ozbiljan sastanak

Dodaje da tema izmjena Ustava treba biti na stolu svaki mjesec u BiH.
Vijesti / Politika | 29. 01. 2024. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak je održan sastanak parlamentarnih stranaka na državnoj razini o izmjenama Ustava BiH s ciljem implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava.

Sastanku su prisustvovali predstavnici stranaka trojke, HDZ-a i stranaka okupljenih oko SNSD-a.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nakon sastanka je kazao da nije bio dogovor da sastanku prisustvuju predsjednici stranaka, a on je u ime domaćina (trojke) bio tu kako bi se neko obratio javnosti.

Kredibilne delegacije

"U ovom trenutku nam ne trebaju politički lideri, trebaju nam delegacije koje o tome mogu adekvatno govoriti. Sastav delegacija je kredibilan, to su ljudi koji sudjeluju u radu Parlamentarne skupštine BiH i tu nije bilo nikakvih miniranja. Bio je ovo ozbiljan sastanak, nedostajali su oni koji su trebali shvatiti važnost aktuelnog trenutka za BiH", kazao je Konaković.

Konaković smatra da razgovor o tehničkim izmjenama Izbornog zakona ne treba isključivati fokus i na izmjene Ustava BiH.

"Shvaćamo da su tehničke izmjene imperativ, znamo da bi to visoki predstavnik Schmidt trebao ili mogao nametnuti u idućem periodu. Zagovaram opciju u kojoj bismo mi bez stranih intervencija, ukoliko nisu nužne, sami trebali ponuditi rješenja. Nismo skrenuli fokus s tog dijela, ali smo otvorili još neke fokuse. Zanima nas i SIP ovakav kakav jeste, koji čine savjetnici bivših i sadašnjih predsjednika stranaka koje su opozicija i koje nisu došle na današnji sastanak. Imamo još neka rješenja o kojima razgovaramo kontinuirano", rekao je Konaković.

Dodaje da tema izmjena Ustava treba biti na stolu svaki mjesec u BiH.

"Živimo u državi u kojoj je diskriminacija najveća na tlu Europe, a možda i svijeta. Radimo i na ukidanju diskriminacije u Predsjedništvu BiH, ali i na drugim rješenjima što bi moglo značiti stabilizaciju političkih prilika i upaljeno svjetlo u Bruxellesu 21. ili 22. ožujka", istakao je Konaković.

Naglasio je i da se Veleposlanstvo SAD osvrnulo na sadržaj dokumenta koji se pojavio u eteru i on je bio predmet razgovora.

Otvaranje projekata

"Ono što je dogovoreno to bude potpisano, ono što potpišemo iza toga stojimo. Ovdje smo otvorili nekoliko zanimljivih tema, gdje se oko nekih stvari slažemo, oko nekih ne i to ide u fazu finalizacije. Zato smo pokušali u miru to riješiti, da ne bi bilo različitih interpretacija. Mi želimo ispuniti uvjete da nam se otvore pregovori, da nam se otvore projekti, podrška zapadnom Balkanu i da građani u džepu osjete rezultate našeg dogovora", naglasio je, piše Avaz.

On je kazao da SDA-ov prijedlog ima manjkavosti, jer ovaj saziv SIP-a bi i dalje imao veliku moć, pogotovo jer bi birao predsjednike biračkih odbora.

Kopirati
Drag cursor here to close