Bez optimizma

Je li sastanak osuđen na propast?

Kako sada stvari stoje, na sastanak će doći samo Trojka, odnosno SDP, Narod i pravda i Naša stranka, kao i njihovi koalicijski partneri HDZ i SNSD.
Vijesti / Politika | 29. 01. 2024. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranke "Trojke" sazvale su za danas, 29. siječanj, u Sarajevu, sastanak predstavnika svih parlamentarnih političkih stranaka, uključujući i opozicijske, na državnoj razini radi razgovora o izmjenama Ustava BiH.

Sastanak će biti održan u Parlamentarnoj skupštini BiH u 13 sati, a poziv su već odbili SDA, SDS, PDP, DF, NES, Stranka za BiH kao i Lista za pravdu i red.

'Trivijalan sastanak'

Kako sada stvari stoje, na sastanak će doći samo Trojka, odnosno SDP, Narod i pravda i Naša stranka, kao i njihovi koalicijski partneri HDZ i SNSD.

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je prošli tjedan novinarima u Sarajevu da nije iznenađen najavama iz DF-a i SDA da neće nazočiti sastanku o izmjenama Izbornog zakona.

Konaković je kazao kako očekuje da se sljedećeg tjedna razjasni postoji li dvotrećinska većina u Zastupničkom domu parlamenta BiH, potrebna za promjene Ustava koje su nužne za uklanjanje diskriminacija utvrđenih presudama Europskog suda za ljudska prava. 

Nema hrabrosti ni vizije

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i premijer FBiH za ''Avaz'' je komentirao kako je namjera trojke da se na principima otvorenog dijaloga vodi razgovor o najtežim političkim pitanjima koja opterećuju političke prilike u BiH.

''Organizacijom sastanka želimo da pokažemo našu opredijeljenost da u važna pitanja, kao što su izmjene Ustava, uključimo sve relevantne političke činitelje, kako iz vlasti tako i iz opozicije'', rekao je Nikšić, podsjećajući da je i SDP, kao opozicija, odbijao sudjelovanje u razgovorima koji su podrazumijevali ustavne promjene samo u FBiH, pa na takve sastanke nisu pozivane stranke iz RS.

''Ovaj put su pozvani svi, ali je očito da neki nemaju hrabrosti, a možda ni vizije, a pogotovo želje da prihvate jedan državotvoran, integrirajući pristup. Njihovo ne je ne ideji da državotvornost i dugoročno građenje povjerenja budu vodilja političkih procesa u kojim se svi izdižemo iznad sujeta i jednokratnog politikantstva'', istaknuo je Nikšić, uvjeren da problem opoziciji predstavlja i činjenica što bi na sastanku i lično svjedočili da su priče o izdaji države i štetnim ustupcima koje radi trojka.

''Uvijek u svim procesima smo isticali da je za nas apsolutni prioritet provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava, kao naša ustavna, moralna i civilizacijska obaveza i uvjet za pristupanje EU. Mogao bih sada nabrajati što su oni sve obećavali, pa čak i potpisivali, ali mislim da se njima i o tome što su radili ne trebamo baviti. Svako od nas neka nosi svoj teret odgovornosti za ono što je radio, što radi ili će raditi. Jedini sudac će biti vrijeme i rezultat'', dodaje Nikšić.

Bez Dodika

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik neće doći na sastanak, ali će poslati predstavnika, iako je već rekao da ovaj sastanak smatra "trivijalnim". DEMOS i Ujedinjena Srpska će također poslati svoje predstavnike.

Lider HDZ-a Dragan Čović nije optimističan, rekao je da će teško promijeniti 'i zarez u Ustavu'.

"Bojim se da ćemo mi teško promijeniti i zarez u Ustavu koji danas imamo zbog odnosa koje imamo danas na političkoj sceni. A vidite i te odnose kako ste vi kazali opozicije kako se odnosila prema ovom zahtjevu", rekao je Čović.

'Vađenje iz živog blata'

Semir Efendić, predsjednik SBiH, ranije je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio da se neće odazvati sastanku.

"Trojka je razgovore počela na Dodikovom imanju, a onda se sjetili da im Dodik i Čović nisu dovoljni da izmijene Ustav", rekao je Efendić.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je na konferenciji za medije Trojka "zove sve da ih vade iz 'živog blata", nakon dogovora koji su postigli u Bakincima kod Laktaša, na Dodikovom imanju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close