Poruka iz Konjica

Konaković: Trojka će pravno staviti van snage odluke NSRS

Poručio je da od stranih dužnosnika očekuju oštre reakcije na odluke NSRS, a da će predstavnici Trojke pokazati pravnu moć BiH i staviti ih van snage.
Vijesti / Politika | 30. 06. 2023. u 17:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je danas u Konjicu, nakon sastanka predstavnika stranaka koje čine vlast na državnom nivou Bosne i Hercegovine, kako ne može niži nivo vlasti delegirati odluke višem jer to predstavlja udar na ustavni poredak.

Govoreći o odlukama Narodne skupštine RS o Ustavnom sudu BiH, dodao je da će se svi koji pokušaju provoditi takve odluke naći u velikom problemu i uputio im apel da to ne čine.

''Odluke Ustavnog suda su odgovor na pokušaj blokade njegovog rada i potvrda da institucije BiH funkcioniraju i da su jače od onih koji bi željeli suprotno'', naveo je Konaković.

Naglasio je da im ostaje teška obaveza da sa ljudima s kojim su pravili partnerstva u vlasti na državnom nivou prave pomake na reformskom i putu EU integracija.

''Naša odgovornost prema ljudima u BiH je da uradimo ono što je do nas kako bi zemlja funkcionirala i iskoristila zamah o kojem govorimo'', kazao je Konaković.

Poručio je da od stranih dužnosnika očekuju oštre reakcije na odluke NSRS, a da će predstavnici Trojke pokazati pravnu moć BiH i staviti ih van snage.

S druge strane Dodik je rekao kako NSRS neće ustuknuti kada su u pitanju ove Odluke.

Podsjećamo, predstavnici stranaka trojke (SDP, NiP i Naša stranka) sastali su se u petak u Konjicu s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Kopirati
Drag cursor here to close