Zaključci

Čović iz Konjica: Podržavam izbacivanje stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH

Dodao je da na sastanku nije bilo samo riječi o Ustavnom sudu BiH već i o ostalim temama, a koje se nalaze na listi 14 prioriteta za ulazak u Europsku uniju, a jedna od njih je i Ustavni sud BiH.
Vijesti / Politika | 30. 06. 2023. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

''Strancima nije mjesto u Ustavnom sudu BiH i ukoliko BiH želi u EU stranci ne mogu biti članovi pravosudnih institucija i apsolutno podržavam njihovo izbacivanje'', rekao je lider HDZ BiH Dragan Čović nakon sastanka u Konjicu koji je, uz njega, okupio predstavnike stranaka Trojke i SNSD-a.

"Danas smo imali zahtjevnu atmosferu jer smo sagledali sve probleme ovog našeg partnerstva na razini BiH, a spominjali smo i FBiH. Ovo je bio više nego koristan sastanak zbog atmosfere posljednjih dana koja se stvorila i mislim da je sastanak ostvario pomak", naveo je.

Dodao je da na sastanku nije bilo samo riječi o Ustavnom sudu BiH već i o ostalim temama, a koje se nalaze na listi 14 prioriteta za ulazak u Europsku uniju, a jedna od njih je i Ustavni sud BiH.

"Sve su to teme koje se ne smiju i ne trebaju izbjegavati. Jedna od njih je svakako i imenovanje sudaca iz FBiH na šta se čeka već deset mjeseci", kaže Čović.

Čović je kazao kako je, prema njegovom mišljenju, ovaj sastanak bio koristan, ali je potrebno češće održavati sastanke kada se pojavi neki problem jer koalicija na državnom nivou ipak nije toliko jaka da izdrži neke izazove koji se nađu pred njom.

"Bez razgovora nema rješenja, to treba nastaviti i to mnogo dinamičnije nego do sad. Ona praznina koja se stvori kada nema razgovora, uvijek se iskoristi na loš način. 

 

Lider HDZ-a ističe i da koalicija na državnoj razini može dati odgovore na svih 14 prioriteta i smatra da ovo "partnerstvo" to može iznijeti.

Također, ističe i da on, u svakom slučaju, poštuje Daytonski mirovni sporazum i da se prema njemu i orijentira.

"Svatko od nas bi drugačije uredio BiH, ali postoji Daytonski sporazum koji ja poštujem. Mislim da mi svjesni svih razlika trebamo za ono što mislimo da možemo dogovoriti, u interesu BiH, što prije uraditi", Čovićeva je poruka.

Podsjećamo, predstavnici stranaka trojke (SDP, NiP i Naša stranka) sastali su se u petak u Konjicu s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Današnji sastanak jučer je na konferenciji za medije najavio predsjednik Republike Srpske i čelnik SNSD-a Milorad Dodik.

''Sutra odlazimo sa partnerima u Konjic, razgovarat ćemo o brojnim temama pa i ovim, ja nemam problem s tim. Imamo pitanja za ranije dogovore, kao za izbor ministra financija", kazao je Dodik 

Kopirati
Drag cursor here to close