Sastanak

Dodik u Konjicu: RS se neće povući po pitanju Ustavnog suda

Dodik je istaknuo da će Sud i Tužiteljstvo BiH biti spriječeni ukoliko pokušaju selektivno djelovati u RS.
Vijesti / Politika | 30. 06. 2023. u 17:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Konjicu da je na sastanku koalicijskih partnera na državnom nivou napravljen set pitanja koja bi trebala biti razmotrena za desetak dana u paketu.

Pojasnio je da se on zalaže za potpuno "čišćenje Bosne i Hercegovine od stranog utjecaja", što po njemu osim visokog predstavnika i stranih sudija uključuje i američkog ambasadora koji se, kako tvrdi, upliće u unutrašnja pitanja zemlje.

''Republika Srpska se neće povući kad je u pitanju Ustavni sud i neće poštivati njegove odluke'' - naglasio je Dodik.

Istaknuo je da će Sud i Tužiteljstvo BiH biti spriječeni ukoliko pokušaju selektivno djelovati u RS.

Dodik tvrdi da je među prioritetima Europske komisije za članstvo BiH u EU i rješavanje pitanja stranih sudija te da to ne treba zapostavljati.

''Nema zemlje u svijetu osim Bosne i Hercegovine u kojoj funkcionira Ustavni sud sa stranim studijama a bez zakona o Ustavnom sudu'' - naveo je Dodik.

Ponovo je istaknuo da Bosna i Hercegovina nije suverena već kolonijalna zemlja kojom upravljaju stranci koji imaju svoje favorite, među kojima on nije.

Dodik je atmosferu na sastanku ocijenio dobrom i rekao da cijeni pristup predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića i Naroda i Pravde Elmedina Konakovića koji, kako je kazao, imaju volju da pristupe rješavanju problema.

Kopirati
Drag cursor here to close