Sastanak u tijeku

Lideri stranaka stigli u Konjic

"Ako je rat naš jedini odgovor na aktualna događanja, naravno da ću se ponovo boriti za Bosnu i Hercegovinu", napisao je Nikšić uoči sastanka.
Vijesti / Politika | 30. 06. 2023. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici stranaka trojke (SDP, NiP i Naša stranka) sastaju se u petak u Konjicu s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Razgovor

Kako javlja reporter Avaza, čelnik Naše stranke Edin Forto i čelnik NiP-a Elmedin Konaković su došli među prvima. 

Foto: N. Šaljić/Avaz / Čelnik Naše stranke Edin Forto

Također je stigao i Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić došao je ranije.

"Jedini način da idemo naprijed je da razgovaramo. Hoćemo li u tome uspjeti ne znam, ali ako ne pokušamo siguran sam da nema šanse za dogovor. I da, danas ću ponovo sjesti da razgovaram i sa Dodikom i sa Čovićem i ponovo ću ih pokušati uvjeriti da zajedno možemo i moramo graditi bolju i sigurnu budućnost za sve građane, za sve Bošnjake, sve Srbe i sve Hrvate. Razgovarat ću uvijek sve dok postoji prostor za razgovor", napisao je Nikšić na svojem Facebooku uoči sastanka.

Istaknuo je kako "im ništa nećemo 'dati' kao što nam to impliciraju oni što su im sve dali".

"Ako je rat naš jedini odgovor..."

"Mi ćemo sa njima razgovarati, pregovarati, negdje zatezati, a negdje popuštati i nećemo odustati dok ne postignemo dogovor od kojeg će svi građani imati korist. I tako ćemo raditi sve dok imamo snage i dok vidimo da idemo naprijed. Ako je rat naš jedini odgovor na aktualna događanja, naravno da ću se ponovo boriti za Bosnu i Hercegovinu. Hoće li to isto uraditi oni što nas nazivaju izdajicama ili će oni opet pobjeći i sa sigurne udaljenosti govoriti što treba da radimo?", upitao je Nikšić te nastavio:

"Do kada ću morati dokazivati svoj patriotizam? I to kome ga trebam dokazivati? Onima koji su u presudnim trenucima druge slali da brane zemlju i ginu, dok su oni gledali kako da se obogate. Trebam li svoj patriotizam dokazivati onima koji su svoje obitelji poslali na sigurno mjesto jer su njihovi životi vrjedniji od mog i života moje obitelji, koja je ostala u BiH? Ja sam svoju ljubav prema domovini jasno pokazao time što sam se za ovu državu borio. Sada je vrijeme da gradimo i razvijamo ono što smo obranili".

Foto: N. Šaljić/Avaz / Čelnik NiP-a Elmedin Konaković

Podsjetimo, današnji sastanak jučer je na konferenciji za medije najavio predsjednik Republike Srpske i čelnik SNSD-a Milorad Dodik.

Sutra odlazimo sa partnerima u Konjic, razgovarat ćemo o brojnim temama pa i ovim, ja nemam problem s tim. Imamo pitanja za ranije dogovore, kao za izbor ministra financija", kazao je Dodik.

Foto: Avaz.ba / Lider HDZ-a BiH Dragan Čović

"Vrtimo se od 2019. godine"

"To je davno završeno na razini raspodjele ministarstava. Vjerujem da neće biti problema. Imamo probleme sa raspodjelom sredstava i da od 2012. ne možemo da povučemo 35 milijuna. U ovom trenutku BiH oročava pare kod banaka jer nema odluke o njihovoj upotrebi i lokaciji", prokomentirao je Dodik na današnjoj konferenciji za medije.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je ranije komentirajući sastanak kako će SNSD tu imati svoje prijedloge za drugu stranu.

"Tu ćemo imati prijedloge. Vrtimo se od 2019. godine u priči o 14 prioriteta te se RS proglašava krivcem za izmišljene stvari. Jedan od naših prijedloga će biti da pokažemo opredjeljenje tako što ćemo se mi integralno baviti pitanjem 14 prioriteta. Potrebno je predložiti rješenje za svako pitanje. Da onda konačno pristupimo usvajanju, a naša namjera je da se steknu uvjeti što prije za to nešto", rekla je Cvijanović.

Inače, zastupnici u Narodnoj skupštini RS usvojili su većinom glasova Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, a kojim se nalaže da se sve dalje odluke i propisi Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, a sve povodom odluke te pravosudne institucije da iz svojih Pravila izbriše član 39. kojim je omogućeno da za održavanje sjednica suda nije potreban plenum, točnije prisustvo trojice sudaca koje je imenovao Zastupnički dom Parlamentarne skupštine FBiH i jedan sudac koga je imenovala NS RS.

Nakon toga uslijedile su brojne reakcije stranaka i međunarodnih aktera navodeći da je to grubo kršenje Ustava Bosne i Hercegovine.

Sastanak počinje u 11 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close