Brojanje

Kaznene prijave u vezi izbora stigle i do SIPA-e

Na ponovnom brojanju, u skladu sa članom 5.30 Izbornog zakona BiH, i to u cijeloj izbornoj jedinici Federacija BiH, inzistira i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, i to u cijeloj izbornoj jedinici Federacija BiH
Vijesti / Politika | 12. 10. 2018. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prikupljenih materijalnih dokaza, potpredsjednica stranke "Narod i Pravda" Senada Bosno, generalni tajnik Mirza Selimbegović i predsjednik Glavnog izbornog stožera Damir Saračević predali su Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kaznene prijave za "izbornu krađu glasova vladajuće političke strukture".

Navedeno je to u današnjem priopćenju ove stranke, koja ističe da se prijave odnose na zabilježene nepravilnosti u radu općinskih središnjih komisija i biračkih odbora, "čime su prekršile Izborni zakon Bosne i Hercegovine". 

''U Kantonu Sarajevo, od devet općina, samo su tri (Vogošća, Trnovo, Novo Sarajevo) dostavile izmijenjena i dopunjena rješenja o imenovanju članova biračkih odbora. Ovim se implicira da su u ostalim općinama izborne komisije sa nepotpunim biračkim odborima pripremale biračka mjesta, primale i zaduživale izborni materijal te ga dostavljale određenim nelegitimiranim licima u biračkim odborima. Te osobe su, prema uputstvima i pravilnicima SIP-a, nelegitimno obavljali posao definiran članom 5.3. Stav 1. Izbornog zakona BiH'', priopćeno je iz stranke "Narod i Pravda". 

Iz stranke je priopćeno da nije obaviještena pravovremeno, uprkos naredbi SIP-a u kojoj je naglašeno OIK-u da pravovremeno obavijeste parlamentarne stranke o razlozima i terminima ponovnog brojanja glasova. 

Pored toga, "Narod i Pravda" nije zaprimila rješenja niti zapisnike o imenovanju timova za ponovno brojanje glasova koje su, kako je ustanovljeno, činili uposlenici organa uprave. 

O svim navedenim činjenicama i materijalnim dokazima stranka je obavijestila SIP, kao i šefa Misije OSCE-a u BiH Brucea G. Bertona te očekuje da na osnovu ovlasti i zakonskih obaveza preispitaju provođenje izbornog procesa.

Na ponovnom brojanju, u skladu sa članom 5.30 Izbornog zakona BiH, i to u cijeloj izbornoj jedinici Federacija BiH, inzistira i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, i to u cijeloj izbornoj jedinici Federacija BiH, te poziva nadležna tužiteljstva i druge organe za provođenje zakona da bez odgađanja otpočnu istražne radnje s ciljem evidentiranja svih neregularnosti.  

U suprotnom, navode iz SBB-a, SIP BiH ima obavezu da, u skladu sa poglavljem 14 Izbornog zakona BiH, poništi ovogodišnje izbore i provede nove.  

Kopirati
Drag cursor here to close