Ruski veleposlanik

Kalabuhov: Ni Rusija nema pravo miješati se u unutarnju politiku BiH

Kalabuhov je naglasio da je BiH slobodna napraviti bilo kakav korak na svjetskoj sceni.
Vijesti / Politika | 07. 02. 2023. u 18:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov rekao je u utorak da je mit da Rusija "zabranjuje BiH ulazak u NATO i EU", naglasivši da je BiH neovisna u svojim odlukama, te da se ni Rusija, ni EU, ni SAD nemaju pravo miješati u njene unutarnje poslove.

Kalabuhov je naglasio da je BiH slobodna napraviti bilo kakav korak na svjetskoj sceni, da se pridruži bilo kojoj političkoj, ekonomskoj ili kulturnoj organizaciji ukoliko to želi većina građana i ukoliko to donosi neku korist zemlji, daje poticaj razvoju, ojačava veze sa drugim narodima, te da će to Rusija primiti sa iskrenom radošću.

"Imamo pravo braniti se"

"Rukovodstvo BiH mora shvatiti da u slučaju da se BiH pridruži nekom bloku čiji je glavni cilj uništenje Rusije, onda se mi - isto tako slobodna zemlja sa neovisnom vanjskom politikom, kao što je i BiH - imamo pravo braniti", naveo je Kalabuhov.

On je na službenoj Facebook stranici Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH napisao da je mit da Rusija "zabranjuje BiH ulazak u NATO i EU", te da je čak i sama formulacija "smiješna".

"Može li neko zabraniti bilo šta suverenoj državi koja vodi nezavisnu politiku? Unatoč brojnim izjavama Veleposlanstva u kojima se pojašnjava naš stav po ovom pitanju, takve sumnje i dalje postoje u medijskom prostoru BiH", rekao je Kalabuhov.

Nitko se nema pravo miješati

On je naglasio da je BiH neovisna u svojim odlukama, te da se ni Rusija, ni EU, ni SAD nemaju pravo miješati u njene unutarnje poslove i da joj određuje kojim putem da ide.

"Međutim, ovdje tradicionalno slijedi jedno pojašnjenje koje uvijek izaziva gomilu netočnih tumačenja i šarenih naslova iz kategorije Rusija ponovo prijeti! Ovdje se može prigovoriti da se, hipotetički, može ući u NATO ili EU sa potpuno drugačijim namjerama koje nemaju veze sa Rusijom. Na primjer, da se razriješe nagomilane unutarnje kontradikcije", naveo je Kalabuhov.

On je poručio da ne treba očekivati ekstremni razvoj situacije.

"Dok ne budemo sto posto sigurni u realnost podmuklih planova po uništenju naše zemlje, crveno dugme nitko pritisnuti neće", naveo je Kalabuhov u objavi koju ja napisao povodom 10. veljače, dana kada Rusija slavi Dan diplomatskog radnika.

Kalabuhov je rekao da su BiH i Rusija blisko povezane jedna s drugom, ali ne na način kako o tome pišu mnogi domaći i strani portali, te da će iz tog razloga u narednim danima objavljivati po jedan od "najukorjenjenijih i najštetnijih mitova" koji su nametnuti da bi pokvarili iskrene i bliske odnose između dvije zemlje.

"Građani se ne trebaju brinuti"

On je podsjetio i na mit da će Rusija "čim završi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, preći na BiH".

"Mora se priznati da je zapadna propagandna mašina odradila veliki posao u dosljednom promoviranju takvih gluposti. Ali promovirali ili ne, one će ostati glupost i ništa drugo", rekao je on.

Kalabuhov je podsjetio da je "Rusija bila prisiljena proglasiti specijalnu vojnu operaciju kao odgovor na egzistencijalnu prijetnju svojoj sigurnosti, te da je operacija isključivo defanzivne prirode".

"Je li BiH ili bilo koje njeno djelovanje prijetnja sigurnosti Rusije? Ubija li ona ruske građane ili, možda, prikuplja naš biološki materijal da bi se u nekoj američkoj laboratoriji razvio virus koji će se širiti na južne regije Rusije, kao što je bio slučaj sa kijevskim režimom? Prema našim podacima, ne. Osim ako nešto ne znamo... Šalimo se. I dokle god je to tako, nema ni najmanjeg razloga da se građani BiH zbog ovoga brinu", zaključio je Kalabuhov.

Kopirati
Drag cursor here to close