NSRS

Kalabuhov: BiH nije uvela sankcije Rusiji, zato dobivate plin pod istim uvjetima

'Zapad iskrivljuje ciljeve 'specijalne operacije' u Ukrajini. Vjerujemo da veze između Rusije i BiH imaju veliki potencijal. Činjenica je da se Bosna i Hercegovina odbila pridružiti sankcijama Rusiji dovela je do porasta izvoza iz BiH u Rusiju.''
Vijesti / Flash | 06. 06. 2022. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov kazao je u ponedjeljak kako mu je velika čast što se obratio u NSRS kao jedini veleposlanik te zemlje koji je to do sada uradio.

Kazao je kako se Rusija, kao garant Daytonskog sporazuma, dosljedno zalaže za striktno poštivanje konstitutivnost naroda i dva entiteta od kojih je ''sastavljena'' Bosna i Hercegovina, piše N1.

''Uvjereni smo da decentralizirana arhitektura Daytona osigurava normalno fukcioniranje oba entiteta i predastavlja okvir za normalna život konstitutivnih naroda i ostalih. Smatramo da će vanjsko  uplitanje i nametanje rješenja imati dalekosnažne posljedice. Moramo konstatirati ulogu jednog dijela međunarodne zajednice i sebična želja da se implementira njihova politička agenda, posebno kroz nametanje euroatlantskih integracija što je dovelo do korozije Daytonskog sporazuma'', kazao je Kalabuhov.

Osvrnuo se i na imenovanje ''njemačkog državljanina'' Schmidta za visokog predstavnika u BiH ocijenivši i to kao primjer loše politike MZ-a.

''Jednako pogubnim smatram sankcije protiv političara koji vode neovisnu politiku. Sankcije neovisnim medijima u RS također zaslužuju osudu. Poštujem suvereno pravo Bosne i Hercegovine da realizira vanjskopolitičke prioritete, ali imamo i mi pravo naglasiti probleme sa pristupanjem BiH savezima koji provode neprijateljske politike protiv Rusije'' poručio je ruski veleposlanik u NSRS.

Igor Kalabuhov je istakao želju da se ''prošire veze'' s Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ali da je nesumnjivo kako je RS ''ključni partner Moskve''.

Također, kazao je i kako se radi na otvaranju veleposlanstva Rusije u Banjaluci.

Na kraju svoga obraćanja u Narodnoj skupštini Kalabuhov je govorio o ratu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji.

''Zapad iskrivljuje ciljeve 'specijalne operacije' u Ukrajini. Vjerujemo da veze između Rusije i BiH imaju veliki potencijal. Činjenica je da se Bosna i Hercegovina odbila pridružiti sankcijama Rusiji dovela je do porasta izvoza iz BiH u Rusiju. Usprkos insinuacijam da je BiH uvela sankcije Rusiji i zato Bosnu i Hercegovinu svrstavamo u prijateljske države'', naveo je veleposlanik Rusije i kao potvrdu takvih prijateljskhi odnosa naveo je ''produžetak ugovora o snabdijevanju plina na istim uvjetima''.

Kopirati
Drag cursor here to close