Ruski veleposlanik

Kalabuhov: Zbog čega hoćete u NATO? Nama ne smeta da uđete u NATO

''Zamislite da BiH postane članica NATO-a i Bruxelles odluči da u BiH postavi nuklearne rakete okrenute prema Moskvi? Šta mora uraditi Rusija?''
Vijesti / Flash | 18. 03. 2022. u 21:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov gostovao je na Face TV-u gdje je pojasnio svoju raniju izjavu u vezi eventualnog ulaska države u NATO. Rekao je da nije iznio prijetnju kazavši da će "Rusija reagirati", nego je to više "upozorenje".

Voditelj Senad Hadžifejzović je ocijenio da je najava ruske reakcije na eventualno članstvo BiH u Alijansu – prijetnja.

Međutim, Kalabuhov je odbacio ovakve zaključke, prenosi N1.

''Nije (prijetnja). Mi nismo protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, i to je predsjednik Putin rekao nekoliko puta. I rekli smo da je odlučivanje na Bosni i Hercegovini. Ali da ta odluka mora biti odgovorna'', poručio je ruski veleposlanik.

Možda je upozorenje

Hadžifejzović: Većina hoće u NATO, što se to tiče Rusije?

Kalabuhov: Nama ne smeta da uđete u NATO.

Hadžifejzović: Ali zašto onda prijetite?

Kalabuhov: Možda je upozorenje, ali nije prijetnja. Zbog čega hoćete u NATO? Znate koji je jedini razlog kada pričam sa lokalnim političarima? Razlog je zbog unutarnje sigurnosti. A da li NATO to čini? Ne. Najbolji osigurač unutarnje sigurnosti je dogovor između vas, a NATO s tim nema ništa.

Hadžifejzović: Po nama je NATO sigurnosni sustav?

Kalabuhov: Izbor je vaš, ali za to se morate sami dogovoriti.

Hadžifejzović: Dušanka Majkić je rekla da će Rusija reagirati ako se BiH pridruži NATO-u?

Kalabuhov: Zamislite da BiH postane članica NATO-a i Bruxelles odluči da u BiH postavi nuklearne rakete okrenute prema Moskvi? Šta mora uraditi Rusija? Zato sam rekao da moramo procijeniti situaciju (ukoliko bi BiH postala članica NATO-a).

O pozivima da se proglasi nepoželjnom osobom

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić kazao je u Pressingu na N1 da se Kalabuhov zbog raznih izjava treba proglasiti personom non grata.

Na pitanje Hadžifejzovića, ukoliko bi se to dogodilo, da li bi otišao iz Bosne i Hercegovine, ruski veleposlanik je odgovorio sa kratko ''ne''.

''Naravno, ne želim otići, ima neka procedura. Ne vjerujem da će se to dogoditi. Ako bi ljudi pažljivo provjerili što radim to ne bi bilo moguće'', rekao je Igor Kalabuhov.

Te nastavio…

''Mi ćemo sve to analizirati. Ja kao čovjek, koji poštuje zakone, uzet ću ovu odluku u obzir. Ali ako bude…'', zaključio je ruski veleposlanik tijekom gostovanja na Face TV-u.

Podsjećamo, ruski veleposlanik Igor Kalabuhov je u intervjuu FTV-u, objavljenom 15. ožujka 2022. godine, na konstataciju voditeljice da je već jednom prijetio BiH ako postane članicom NATO-a, kazao da je to unutarnj stvar svake države, ali…

''Druga je stvar naša reakcija. Na primjeru Ukrajine smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja mi ćemo reagirati'', jasna je bio Kalabuhov.

Njegova izjava izazvala je oštre reakcije, osudila su je i dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Brojni svjetski mediji su stavili fokus na ovu izjavu Kalabuhova, a američki senator Chris Murphy je zaključio da se ne treba plašiti ruskih prijetnji kazavši da ''Rusija ne može dobiti čak ni jedan rat (u Ukrajini), a kamoli da započne još jedan u Bosni''.

Kopirati
Drag cursor here to close