''Duhovi prošlosti''

Džaferović: Zvecka se

''Ne treba uljepšavati stvari: mir je ozbiljno ugrožen na Zapadnom Balkanu.''
Vijesti / Politika | 04. 11. 2021. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, boravi na osmom po redu Globalnom Baku forumu "Svijet nakon COVID-a". U Azerbejdžanu ga je dočekao predsjednik Ilham Alijev nakon čega se Džaferović obratio pristutnima govoreći o izazovima koje je prouzrokovala pandemija, ali i trenutnoj političkoj situaciji prije svega u BiH, prenosi N1.

Naglasio je da aktualna kriza europske perspektive već uveliko izaziva snažne destabilizacijske efekte na Zapadnom Balkanu.

''Umjesto zajedničkog puta ka europskoj budućnosti, u regiji se vraćaju duhovi prošlosti; zvecka se oružjem i prijeti se promjenama granica. Ne treba uljepšavati stvari: mir je ozbiljno ugrožen na Zapadnom Balkanu. Daytonski mirovni sporazum, kojim je prije 26 godina zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini, bio je simbol nade. Daytonski sporazum nije donio pravdu žrtvama, ali je donio dugo iščekivani mir. Bio je to rijedak slučaj da je kroz diplomatsku inicijativu, međunarodna zajednica uspjela zaustaviti rat u njegovom jeku'', naveo je.

Uprkos brojnim preprekama, naglašava Džaferović, u proteklih 26 godina Bosna i Hercegovina je ostvarila ogromne pomake.

''Na temelju Daytonskog sporazuma, uspostavljene su državne institucije. Formirane su jedinstvene Oružane snage Bosne i Hercegovine, koje čine pripadnici svih naroda. Uspostavljena je zajednička obavještajna služba, pravosuđe, poreski sustav i brojne druge institucije. Samo zahvaljujući ovim institucijama, u Bosni i Hercegovini je sačuvan mir i nakon povlačenja oko 60.000 međunarodnih trupa. Kada je Daytonski sporazum potpisan, mnogi nisu vjerovali da će on biti implementiran, čak i uz toliko prisustvo međunarodnih snaga, a on je ostao na snazi već više od dva i pol desetljeća zahvaljujući jakim državnim institucijama'', ističe Džaferović.

Mišljenja je da je sada sav taj napredak doveden u pitanje, a s njim i sam mir u Bosni i Hercegovini.

''Neodgovorni političari iz dijela Bosne i Hercegovine, koji nosi naziv Republika Srpska, prijete da će urušiti spomenute državne institucije. Entitet Republika Srpska ima najveću smrtnost od koronavirusa u Europi. Kako bi se izbjegle suočiti sa navedenim problemom, vlasti tog entiteta su odvele državu u stanje najveće sigurnosne krize od kraja rata. Najava vlasti Republike Srpske da će napasti na vojarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predstavlja alarm za budnost i oprez. Državne institucije će braniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Mi smo našu državu obranili od agresije u razdoblju 1992-1995. Spremni smo je opet braniti, ako bude potrebno. Nadam se da nećemo doći u tu situaciju, ali naša odlučnost najbolji je doprinos očuvanju mira. Popustljivost nikada nije bila prijatelj mira, jer ohrabruje nasilnike'', naglašava.

Kopirati
Drag cursor here to close