Schmidtov izvještaj

Dodik: Svjetske sile su se dogovorile

Dodik je upozorio da u BiH i dalje ostaje teška situacija, kao i da postoje i oni koji minimiziraju opasnosti ili pripisuju da je to nečiji hir.
Vijesti / Politika | 03. 11. 2021. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ne bih bio siguran da trebamo prihvatiti na sebe predznak onih koji su to nešto učinili. Zahvaljujem se na principijelnosti Rusiji, Kini i drugim zemljama, nisu samo one, koji smatraju da se, prije svega, svjetska organizacija treba ponašati logično, a to podrazumijeva da se poštuju ranije donesene odluke", rekao je za RTRS Milorad Dodik te dodao kako smatra važnim to što se Christian Schmidt neće obraćati u Vijeću sigurnosti UN-a i da se u tome može vidjeti dobar pomak.

Ali, istaknuo je Dodik, ne treba likovati, jer to je dogovor svjetskih sila i na višoj razini.

Dodik je upozorio da u BiH i dalje ostaje teška situacija, kao i da postoje i oni koji minimiziraju opasnosti ili pripisuju da je to nečiji hir.

"Održavanje ili neodržavanje sjednice Vijeća sigurnosti je činjenica i kako onda može biti moj hir", rekao je Dodik.

Ponovio je da Schmidta nije imenovalo Vijeće sigurnosti, koji sada neće da primi ni njegov izvještaj, niti da on govori.

Dodik je istaknuo da "Schmidta nema, da ne postoji", ali da ne može razumjeti "mozgove" koji ovdje, u Republici Srpskoj, Srbiji, na nekim drugim mjestima smatraju da on postoji.

"To je isto kao kad bih ja sada otišao za New York, došao i rekao `evo ja bih nešto govorio na Vijeću sigurnosti", rekao je Dodik i dodao da je taj izvještaj napisalo nekoliko ljudi ostrašćenih protiv Republike Srpske i Milorada Dodika.

Rekao je da jeu izvješć u vidljiva ''čaršijska, sećijska, sarajevska priča koja služi za njihovo uveseljavanje''.

''Tu nema ničega ozbiljnog. To nije izvještaj, to je samo pokušaj tog izvještaja", rekao je Dodik.

Rekao je da ne vidi problem u tome da se produži mandat Euforu, odnosno sa ostane misija Altea. Izrazio je žaljenje što kod nas nema analitičkog kapaciteta da se može na pravi način reagovati na tvrdnje iz Sarajeva da je sve to razgradnja Bosne što, kako je istaknuo, nije točno.

Kopirati
Drag cursor here to close