Vijeće sigurnosti

Ruski veleposlanik: Situacija je gora nego ikad

"Situacija se zakomplicirala se zbog utjecaja vanjskih sila. Rusija ne može ostati indiferentna na ono što se događa.''
Vijesti / Politika | 04. 11. 2021. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a održanoj u srijedu, obratili su se i veleposlanici Rusije i Kine. Njihovi stavovi su, očekivano, bili drukčiji od drugih veleposlanika, osobito onih SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Veleposlanik Ruske Federacije je rekao kako je trenutna situacija u BiH odgovornost "vanjskih čimbenika" i Inzkovog nametanja izmjena u Kaznenom zakonu BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

"Situacija se zakomplicirala se zbog utjecaja vanjskih sila. Rusija ne može ostati indiferentna na ono što se događa. Visoki predstavnik treba izaći iz imidža zaštitnika BiH. Posljednji visoki predstavnik Inzko odlučio je da ima autokratsko pravo da donese Zakon o negiranju genocida, iako se svi narodi u BiH nisu složili s tim. No, s obzirom da ne priznajemo visokog predstavnika, o njemu nećemo raspravljati. Što se nas tiče on je pristran i njegov cilj je da se naruši mir u BiH", kazao je veleposlanik Rusije.

Dodao je kako je OHR postao izvor ogromnih problema koji prijete samoj srži Daytonskog sporazuma, prenosi dnevnik.ba.

"Veliki je pritisak na srpskog predstavnika i želimo upozoriti na ovo da se krivica za sve prebacuje isključivo na Srbe. To je demonizacija jedne strane. Uvjereni smo da je jamac uspjeha interni dijalog bez uplitanja vanjskih čimbenika. Jedini način je razgovor. Vijeće sigurnosti UN-a se bori sa situacijom u BiH već 26 godina. Danas vidimo najveću razjedinjenost od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Ono što mi trebamo je specifičan pristup", naglasio je ruski veleposlanik.

Kopirati
Drag cursor here to close