Pitanja u zraku

Dodik pisao UN-u: BiH je neutralna o ratu u Ukrajini

Vijesti / Politika | 03. 03. 2022. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: ATV / Milorad Dodik

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ne odustaje od mišljenja da bi BiH trebala zauzeti neutralan stav o ruskom napadu na Ukrajinu.

Kako tvrdi portal Klix.ba Dodik je preko Misije Ruske Federacije pokušao intervenirati u Ujedinjenim narodima.

Nije štedio veleposlanika 

Oni navode kako to potvrđuje pismo ruskog veleposlanika u UN-u Vassilyja Nebenzija koji je navodno generalnom tajniku Ujedinjenih naroda Anthonyu Guterresu 28. veljače proslijedio Dodikovo pismo.

"Bosna i Hercegovina neutralna je po pitanju sukoba u Ukrajini", napisano je u spornom pismu, tvrdi Klix.ba.

Ističu kako je Dodik iskoristio priliku da "kritizira veleposlanika BiH Svena Alkalaja":

"U vezi sa situacijom u Ukrajini, ističem da se veleposlanik BiH u UN-u Sven Alkalaj poziva na osobni, jednostrani i neautorizovani potez u izjavi da će BiH biti susponzor američko-albanske rezolucije kojom se osuđuju akcije Rusije prema Ukrajini", napisao je Dodik.

Prema navodima, Dodik je u pismu naveo i kako zbog "čvrstog stava Republike Srpske, relevantnih institucija BiH odgovornih za vanjsku politiku, nije zauzet jednoglasan stav o događanjima na istoku Ukrajine u smislu osude Rusije".

Srpski član je u pismu, kako navodi spomenuti portal, istaknuo kako BiH nakon ratova u kojima je stradala tijekom 20. stoljeća "ne treba birati stranu".

"Bosna i Hercegovina treba da bude nepristrasna i neutralna i da ne podržava bilo koju stranu u ovom sukobu, već da da podršku miru i mirovnom rješenju u ovoj situaciji", pisao je Dodik.

Upozorio 

On je, prema tvrdnjama portala Klix.ba, naveo kako svi "nacionalni pa čak i međunarodni akteri, moraju biti svjesni ove činjenice i djelovati odgovorno zarad stabilnosti i mira, ne samo u istočnoj Ukrajini, nego i u Bosni i Heregovini".

"Ako dogovor izostane i ovakva pisma se zanemare, onda imamo situaciju nezakonitih predstavljanja, zasnovanih na lažnom pretvaranju isključivo u cilju širenja dezinformacija koje ne odražavaju stvarno stanje u BiH", iznio je mišljenje Dodik.

Dodik je upozorio kako svaki potez međunarodne zajednice, koji ne poštuje spomenutu činjenicu o unutarnjoj strukturi vlasti u BiH, predstavlja rizik za stabilnost, sigurnost i mir Bosne i Hercegovine.

"U tom smislu, ljubazno molim Vašu ekselenciju da kao predsjednik UN-a osigurate da sva relevantna tijela u sustavu UN-a budu obaviještena o odsustvu ovlaštenja koje je uobičajeno dozvoljeno bilo kojem dužnosniku da govori u ime svoje zemlje, ali ne i Svenu Alkalaju, koji stalno i iznova zloupotrebljava položaj koji ima da bi ugrozio proces pomirenja i do sada postignute reforme u Bosni i Hercegovini", napisao je Milorad Dodik.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH imaju različita mišljenja o stavu BiH prema položaju Ukrajine. Dok se Dodik zalaže za 'neutralan stav BiH' Džaferović i Komšić složno su osudili ruske napade na Ukrajinu. Upravo iz tog razloga, kako je ranije rečeno, Milorad Dodik je napustio sjednicu Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close