Nakon sjednice

Dodik Komšića i Džaferovića 'prijavio' Lavrovu

''Moje ustavno pravo, kao člana Predsjedništva BiH je da sudjelujem u kreiranju vanjske politike ove zemlje i ja to pravo tražim", naglasio je Dodik.
Vijesti / Politika | 02. 03. 2022. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova upoznao o ponašanju druga dva člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića i o njihovom stavu kojim krše Ustav BiH.

Dodik je novinarima, nakon sjednice Predsjedništva BiH, koju je napustio jer nije prihvaćen njegov zahtjev da u dnevni red bude uvrštena točka u vezi s ukrajinskom krizom, rekao da je Lavrov istaknuo da se mora poštovati Daytonski mirovni sporazum, te da Rusija poštuje međunarodno pravo.

''Vidim da je ovdje histerija zbog tog razgovora, a u istom danu je predsjednik Francuske Emanuel Macron razgovarao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i nije bilo histerije u Sarajevu'', rekao je Dodik i dodao da se u Sarajevu ne može primijetiti da se isto odnosi i prema stavu Turske u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Dodik je podsjetio da je prije deset godina EU govorio da primi BiH, te da i sada stoji iza toga iako je mišljenja da bi to bilo primanje "bolesnika koji se ne može izliječiti".

Sankcije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH nije podržala sankcije EU prema Rusiji, ali da Unija nema korektan odnos jer prihvata neusuglašene stavove u vezi s tim pitanjem.

"Što se nas tiče, BiH nije uvela sankcije, niti će ih uvesti, jer to nije ni bilo na dnevnom redu. Ja sam pokušao reći da raspravljamo o tome. Ja sam za to da uradimo ono što je najbolje. Očigledno, to se nije moglo postići u ovom sastavu Predsjedništva", rekao je Dodik.

Istaknuo je kako je narod u Republici Srpskoj zabrinut, ali i da sve razumije.

"Srbe nećete odjednom, tako riješiti ovdje u Sarajevu. Mi samo tražimo naše ustavno pravo. Moje ustavno pravo, kao člana Predsjedništva BiH je da sudjelujem u kreiranju vanjske politike ove zemlje i ja to pravo tražim", naglasio je Dodik.

Rekao je kako će učiniti sve da se pomogne izbjeglicama iz Ukrajine, te da će u Republici Srpskoj biti organizirano skupljanje humanitarne pomoći.

Izbjeglice

"Sutra ću biti u Prnjavoru gdje se nalazi jedna ukrajinska zajednica ljudi koji su lojalni, dobri domaćini. Oni su za vrijeme građanskog rata u BiH bili ti koji su pomagali i bili učesnici Vojske Republike Srpske", naveo je Dodik.

Rekao kako će razgovarati o tome da se iz dijela Ukrajine iz kojeg oni potiču primi znatan broj djece.

"Mi ćemo osigurati svu logistiku u tom pogledu", rekao je Dodik.

Dodik smatra da izbjeglice iz Ukrajine nemaju šta tražiti u BiH, te da će oni biti samo jeftina radna snaga za Europu, piše Srna.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao kako je Dodik na današnjoj sjednici tražio raspravu u vezi s ukrajinskom krizom, ''pozivajući se na činjenicu da su na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države''.

Komšić o planovima

"Prema proceduri, taj prijedlog je stavljen na glasovanje, Dodik je glasao `za`, Džaferović i ja `ne`. To je bio povod da Dodik održi govor u kojem je iznio neke političke stavove za koje mislim da ne stoje", rekao je Komšić novinarima, nakon što je Dodik napustio sjednicu Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, Dodik je predložio izmjene zakona o Centralnoj banci, kao i točku gdje bi se raspravljalo o situaciji u Ukrajini, bez prijedloga bilo kakvih zaključaka i materijala.

Komšić smatra da Dodik izvršava "dogovorene planove sa Ruskom Federacijom" i da je "dalji cilj destabilizacija BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close