Ima poruku za njega

Milanović: Nazvat ću Dodika

Vijesti / Politika | 02. 03. 2022. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi BiH želimo dobro, mi ih ne komadamo, neka se to vidi u Sarajevu", kazao je okupljenim novinarima u zagrebu predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatski predsjednik je naglasio kako je njegov uvjet za potpisivanje kandidatskog statusa Ukrajini osiguravanje tih uvjeta BiH i Kosovu, ali i odluku o početku pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom koje, prema njegovim riječima, "EU već godinama maltretira".

Bitni razgovori 

On je istaknuo kako ima poruku za Dodika:

"Poruka Dodiku, nazvat ću ga, bilo bi dobro da se vrate u okvire institucija BiH. Za Beograd je trenutak da odluči gdje pripada, je li to EU ili Rusija. Moj savjet Dodiku je: 'Vrati se u institucije BiH, bit će bolje za tvoj narod koji te podržava, možeš ostat bez toga'". 

Milanović je naglasio kako se "Republika Srpska ne može izvući iz BiH".

"To je nemoguće. Njihovo mjesto je na zapadu, mjesto srpskog naroda je na Zapadu, ne u Rusiji. Ja razumijem te veze, ali to je daleko", kazao je hrvatski predsjednik.

Također, Milanović se osvrnuo na prozivke koje dolaze na adresu Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića te naglasio kako "nije vrijeme za iživljavanje".

"Nije vrijeme da se iživljavamo na Srbiji nego im kažemo da je sad vrijeme da se odluče, sad gori. Ne morate osuditi Ruse. To je teško, ali razumijem. idemo vidjeti je li vam mjesto na zapadu ili istoku, ovo je vrijeme za neke dalekosežne odluke. Zapad godinama maltretira BiH. Tamo je pola milijuna Hrvata, to je susjedna zemlja. Njima se odmaže s kilavom EU birokracijom, oni nikako da shvate te ljude i probleme", poručio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

On je istaknuo kako Hrvatska treba voditi brigu 'isključivo o hrvatskim interesima':

"Ovo nije kraj svijeta. Ovo je jedna tragedija pred našim očima. Treba isključivo voditi interese o hrvatskim interesima, ne se hvatat za svaku glupost koju kaže Dodik, nazvat ću ga da to više ne govori", rekao je.

Dodao je i da Vučić i Dodik imaju podršku svojih naroda.

Briga o stabilnosti 

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu u Saboru kako Hrvatska vodi brigu o stabilnosti u svom okruženju i želi mir i suradnju, poručivši svima da se suzdrže od bilo kakvih incidenata, zapaljive retorike i bilo čega što bi moglo destabilizirati situaciju u kontekstu rata u Ukrajini.

"Vodimo računa o stabilnosti i sigurnosti u našem neposrednom okruženju, državama jugoistoka Europe, naša politika je politika mira i razvijanja dobrosusjedstva i podrške tim zemljama na putu prema EU i NATO-u", kazao je Plenkoviću tijekom saborske rasprave o stanju u Ukrajini zbog ruske agresije, odgovarajući na zbrinutost zastupnika o mogućem prelijevanju krize na susjedstvo.

Želimo da se svi suzdrže od bilo kakvih incidenata, bilo kakve zapaljive retorike i bilo čega što bi moglo destabilizirati situaciju koja je ionako napeta u barem tri države u našem okruženju. Nikako se ne bi smjelo dogoditi da imamo dva paralelna krizna žarišta u Europi u isto vrijeme. Dovoljan je ovaj kaos već sada", naglasio je premijer Plenković.

Kopirati
Drag cursor here to close