Veto

Cvijanović: Pokrenut ću mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa

Bećirović i Komšić su zatražili da EU uvede sankcije dužnosnicima RS, a međunarodna zajednica optužena je da je pasivna.
Vijesti / Politika | 11. 10. 2023. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva u BiH Željka Cvijanović najavila je da će pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kako bi osporila zaključak s jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj su je preglasali bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, prenosi BHRT.

Bećirović i Komšić glasali su za zaključak o "eskalaciji napada Republike Srpske na odredbe Daytonskog sporazuma i ugrožavanje ustavno-pravnog poretka BiH", a koji je predložio Bećirović.

Oni su usvojili zaključak u kojem se navodi da je neophodno da se, "s ciljem dosljedne primjene načela pravne sigurnosti i vladavine prava, smjesta prekine sa ultimatumima, separatističkim politikama i napadima na državu BiH i njene institucije".

Zatražili su da EU uvede sankcije dužnosnicima RS, a međunarodna zajednica optužena je da je pasivna.

U zaključku je zatraženo i djelovanje Ureda visokog predstavnika (OHR) "s ciljem zaštite mira i stabilnosti BiH", a RS je optužena za "antidaytonsku, separatističku i retrogradnu politiku".

U zaključku se optužuju predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u RS da krše Ustav BiH, a prijeti im se i Krivičnim zakonom BiH.

Kada jedan od članova Predsjedništva BiH stavi veto na odluke kolektivnog šefa države, tada se o tom vetu odlučuje u parlamentu entiteta iz kojeg dolazi taj član Predsjedništva BiH.

U ovom slučaju, da bi zaključak Predsjedništva BiH bio osporen, veto Željke Cvijanović mora da podrži najmanje dvije trećine poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Kopirati
Drag cursor here to close