Prepucavanja

Cvijanović: Imamo se pravo okupiti, Schmidt: Jeftina manipulacija

Schmidt je u priopćenju naveo da je nedgovorno 'na međuentitetskoj liniji razgraničenja organizirati političke događaje koji potiču na podjele'.
Vijesti / Politika | 01. 09. 2023. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt oglasio se na službenom Twitter profilu o prosvjedima koji se najavljuju na entitetskoj liniji.

"Linija razdvajanja"

Schmidt je u priopćenju naveo da je nedgovorno 'na međuentitetskoj liniji razgraničenja organizirati političke događaje koji potiču na podjele'.

"Sloboda kretanja između dva entiteta mora biti osigurana u svakom trenutku. Svi pokušaji da se međuentitetska linija razgraničenja prikaže kao linija razdvajanja BiH predstavljaju jeftinu manipulaciju građanima", naveo je Schmidt u priopćenju.

Uoči prosvjeda građanima se obratila i srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, piše RTRS

"Imamo se pravo okupiti na međuentitetskoj liniji i nitko iz Federacije BiH nas ne može spriječiti u tome jer je Republika Srpska demokratska zemlja u kojoj svatko ima pravo da iskaže svoje mišljenje u skladu sa zakonom, istaknula je Cvijanović pa dodala:

"Osuđujem prijetnje iz FBiH, odnosno iz Ministarstva unutarnjih poslova FBiH, ali i drugih koji nam drže predavanja o demokraciji, a kada treba da pokažu demokraciju na prostoru Federacije, onda je nema", rekla je Cvijanović.

Politička zabrana

Ona je naglasila da ne vidi problem u organiziranju prosvjeda u Sarajevu, ispred zgrade Suda i Tužiteljstva BiH, a koji je zabranila sarajevska policija, navodeći da je riječ o političkoj, a ne odluci zasnovanoj na slovu zakona.

"Ne znam u čemu je problem da Odbor za zaštitu prva Srba u FBiH organizuje prosvjed kad mogu prosvjedovati razne političke stranke i dolaziti čak pred zgradu OHR-a i pravosudne institucije", rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je očito da iza svega stoji politička zabrana, ali da će se građani Republike Srpske okupiti na međuentitetskoj liniji.

"Bitno je što će građani iz Republike Srpske raditi ono što oni misle da treba da rade - ako treba da prosvjeduju, oni će prosvjedovati. Bit će poslana jasna poruka svima onima koji nas desetljećima maltertiraju i zahtijevaju od nas da priznajemo i što jesmo i što nismo", naglasila je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close