Zakazano ročište

Objavljena optužnica protiv Milorada Dodika

Tužiteljstvo BiH, podsjetimo, optužilo je Dodika i Miloša Lukića, v.d direktora Službenog glasnika RS za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.
Vijesti / Flash | 10. 10. 2023. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazano je 16. listopada u 13 sati ročište za izjašnjavanje o krivici u slučaju Milorada Dodika. 

Tužiteljstvo BiH, podsjetimo, optužilo je Dodika i Miloša Lukića, v.d direktora Službenog glasnika RS za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. No, Dodikovi odvjetnici, u prigovorima su tvrdili da krivično djelo za koje je Dodik optužen ne postoji jer je "Schmidt nelegalan".

Odbijanjem svih prigovora sada počinje Dodiku sudski proces.

Tužiteljstvo BiH jutros je službeno na svojim stranicama objavilo kompletnu optužnicu protiv Dodika i Lukića. U njoj se navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u razdoblju od 1. do 9. srpnja, svjesno, iako su znali da je Schmidt donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon i neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt poništio je 1. srpnja zakone koje je usvojila Narodna skupština RS u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu spornih zakona, a Miloš Lukić ih je objavio u "Službenom glasniku RS".

Prema krivičnom djelu, pošto je kazna zatvora manja od pet godina, Dodiku će morati suditi sudac pojedinac koji će biti izabran sustavom za automatsko upravljanje predmetima CMS, točnije Random sustav.

Ukoliko se izjasni da se ne osjeća krivim po optužnici Tužiteljstva BiH Sud BiH zakazat će početak suđenja pred sucem kojega će odrediti računalni sustav raspodjele predmeta.

Dodikova je obrana do sada u dva navrata tražila izuzeće sutkinje Ćosić Dedović iz ovog procesa zbog navodne pristranosti, a Sud je te zahtjeve odbacio kao neutemeljene.

Dodikov odvjetnik Goran Bubić ranije tijekom dana izjavio je kako upravo stoga ne očekuje da će njegov branjenik imati pravedno suđenje.

"Izvjesno je da se u ovom političkom procesu, zasnovanom na nepravu, ne može očekivati pošteno suđenje optuženima", izjavio je Bubić, koji tvrdi kako su stvarna meta suđenja "institucije RS".

Pravomoćna osuđujuća presuda u Dodikovom bi slučaju značila i automatsku zabranu obnašanja dužnosti predsjednika RS.

 

 
Kopirati
Drag cursor here to close