Razgovarali

Bećirović sa Schmidtom: Međunarodna zajednica treba što prije djelovati

Član Predsjedništva BiH Bećirović upoznao je Schmidta s detaljima zakona o državnoj imovini, koji je jučer upućen u proceduru Predsjedništvu BiH.
Vijesti / Politika | 04. 10. 2023. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, u sjedištu OHR-a, razgovarao je s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je naglasio da je u trenutnim okolnostima najvažnije zaštititi ustavni poredak Bosne i Hercegovine i zaustaviti destruktivnu separatističku politiku organa vlasti bh. entiteta RS. On je rekao da međunarodna zajednica treba što prije djelovati kako bi se zaustavilo podrivanje temelja Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Član Predsjedništva BiH Bećirović upoznao je Schmidta s detaljima zakona o državnoj imovini, koji je jučer upućen u proceduru Predsjedništvu BiH.

On je rekao da je fundamentalni osnov za donošenje ovog zakona sadržan u Aneksu 4. Daytonskog mirovnog sporazuma, Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i konačnim i obvezujućim odlukama Ustavnog suda BiH.

Bosna i Hercegovina kao pravni sljednik Republike Bosne i Hercegovine, titular je, i slijedom toga, nositelj prava vlasništva na cjelokupnoj državnoj imovini. Entiteti i drugi nivoi vlasti mogu koristiti onu imovinu koja je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti, u onoj mjeri u kojoj budu ovlašteni zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH.

Tijekom razgovora Bećirović je istakao da državna imovina reflektira državnost, neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima. On je rekao da država Bosna i Hercegovina, kao i sve druge države članice UN-a, mora imati sve prerogative neovisne i suverene države, uključujući i državnu imovinu.

Na kraju, Bećirović je istaknuo da je zakon o državnoj imovini zasnovan na principima pravne države, prema kojem Bosna i Hercegovina kao pravna država svojim građanima garantira pravnu sigurnost, koja je bitno načelo bh. pravnog sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close