9.1.

Čestitke preko Drine – Stvoriti jedinstvenu srpsku državu

Vijesti / Politika | 09. 01. 2024. u 09:53 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ne želimo ni s kim se da sukobimo, da budemo prijetnja, da nekoga napadnemo", poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitavši na mreži X Dan RS-a.

Foto: RTRS / Defile u Banja Luci

Dodik je ranije naveo kako ''srpski narod u Republici Srpskoj obilježava 9. siječnja s velikom ljubavlju i naglasio da je cilj srpskog naroda sloboda na ovim prostorima i Republika Srpska''.

Vučićevo pismo

Naveo je kako ''sloboda za Srbe nikada nije bila filozofska riječ, već egzistencijalna, i da je dovela do mnogih akcija, pa i do Republike Srpske''.

Čestitkama se priključio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekavši kako će Srbija ostati privržena slovu Daytonskog mirovnog sporazuma, podržavajući teritorijalni integritet BiH, ali se i oštro suprotstavljati svakom pokušaju ukidanja ili bilo kakvom unižavanju Srpske. Poslao je pismo Dodiku.

"Uvaženi prijatelju, vjerovali smo da su teška vremena iza nas, ali plašim se da doba velikih izazova, kako za Srbiju, tako i za Srpsku tek dolazi. Ovo sam rekao jer dobra i sretna vremena ne mogu postojati posebno i odvojeno za Srbiju ili Srpsku, također, vreme izazova za jedne, takvo je i za druge", naveo je Vučić.

Rekao je da su pred Srpskom i Srbijom veliki zadaci očuvanja srpskog jezika, ćirilice, zajedničkih tradicionalnih vrijednosti srpskog naroda i kulture sjećanja na stradanje Srba.

Otpor

"Pred nama je i dalje snaženje naših ekonomskih, političkih i svih drugih veza, od izgradnje auto-puteva, pruga, do jačanja institucionalne saradnje na svim razinama i u svim oblastima. Uvjeravam Vas, gospodine predsjednice, da ćete u Srbiji imati iskrenog, snažnog i najbližeg partnera u ostvarenju tih ciljeva", poručio je Vučić Dodiku.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je Srni da je Dan RS kada je nastala Republika Srpska ''jedan od najvažnijih u novijoj srpskoj povijesti''.

Dačić je poručio da je ''srpski narod, a ne netko drugi u njegovo ime, izabrao koji će dan da praznuje kao Dan Republike Srpske i da suprotstavljanje volji naroda znači nametanje''.

"Upravo je Republika Srpska i sve što nju simbolizira izraz otpora bilo kakvom nametanju srpskom narodu, a toga je bilo previše u prošlosti", rekao je Dačić.

Naveo je kako ''Srbija bezrezervno poštuje svaku odluku srpskog naroda u Republici Srpskoj da odlučuje o svojoj sudbini i da se toga nikada neće odreći''.

Kosovo i RS u prvom redu

"Važno je da Srbija uvijek stoji uz Republiku Srpsku i onda kada postoje problemi i onda kada se proslavlja dan kada je ona nastala", rekao je Dačić.

Dodao je kako pritisci na Srbiju u vezi s Kosovom i Republikom Srpskom nisu ništa novo i ''da u kontinuitetu traju godinama, ali da isto toliko traje jedinstveni i uspješan otpor tim pritiscima''.

"Mi dobro znamo koji su glavni pravci tih pritisaka i šta se od njih očekuje - da Kosovo bude nezavisno i da se Republika Srpska utopi u unitarnu BiH, da prestane da postoji kao entitet. To se neće desiti dok god Srbija ima iza sebe politiku zaštite svojih najvažnijih nacionalnih interesa, a to su u prvom redu Kosovo i Metohija i Republika Srpska", rekao je Dačić.

Video: Građani Banjaluke: Republika Srpska je trajna kategorija

Senator Republike Srpske Aleksandar Vulin izjavio je za Srnu da je 9. siječnja ''praznik svih Srba bez obzira gdje žive jer je Srpska mjera srpske slobode i mjera budućnosti srpskog naroda''.

"Kada god čujete kritike i napade na Republiku Srpsku znajte da se ne napada Republika Srpska, već ideja ujedinjenih Srba. Ova generacija ima svaki razlog da ostvari san ustanika Karađorđa i stvori jedinstvenu srpsku državu", poručio je Vulin.

Vječno…

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je rekao da se ne može osporavati datum nečijeg rođenja i poručio svima koji napadaju Republiku Srpsku da je to odraz njihove nemoći.

"Neshvatljivo je nekom osporavati datum rođenja. Ne može se dekretom mijenjati dan rođenja, ni pojedinca, a ni Republike Srpske, koja je stvorena 9. siječnja. Siguran sam da će Republika Srpska vječno biti branik srpskog naroda na ovim prostorima", rekao je Višković.

Kopirati
Drag cursor here to close