Slijede novi pregovori?

Bošnjački političari: Schmidt neće ući u 'minsko polje' i mijenjati izborni zakon

Bakir Izetbegović je rekao da je tijekom dana telefonski kontaktirao Schmidta i preporučio mu da se ne upušta u nametanje odluke čiji je mogući sadržaj izazvao burna reagiranja i negodovanja bošnjačkog biračkog tijela.
Vijesti / Politika | 25. 07. 2022. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt neće nametnuti izmjene izbornog zakona bez konzultacija s predstavnicima političkih stranaka iz te zemlje, ustvrdili su u ponedjeljak čelnici vladajućih i oporbenih bošnjačkih stranaka.

Nakon što je pozvao članove svoje stranke da se pridruže prosvjedima oporbe protiv nametanja izmjena izbornog zakona zakazanim za večernje sate pred Uredom visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji rekao da je tijekom dana telefonski kontaktirao Schmidta i preporučio mu da se ne upušta u nametanje odluke čiji je mogući sadržaj izazvao burna reagiranja i negodovanja bošnjačkog biračkog tijela.

Kazao je kako je Schmidtu prenio da bi na taj način ušao u političko minsko polje koje bi moglo narušititi autoritet visokog predstavnika, posebice stoga što je riječ o intervenciji u osjetljiva pitanja međunacionalnih odnosa.

Dodao je kako "misli no nije siguran" da su reforme kreirane u bliskoj suradnji s HDZ-om Hrvatske.

"Ono što sam od njega (Schmidta) postigao je odgovor da OHR neće donijeti odluku bez konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka", kazao je Izetbegović koji sada očekuje da će svoje viđenje izborne reforme visoki predstavnik izložiti pred zastupnicima u parlamentu Federacije BiH, posebice ako već kani mijenjati entitetski ustav.

Za svaki slučaj, kako je pojasnio, zamolio je veleposlanika Turske u Upravom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC) da ne podrži prijedlog promjena izbornog zakona u obliku u kojemu se o njemu sada vode rasprave.

Turska u PIC-u ujedno predstavlja Organizaciju islamske konferencije (OIC).

I predsjednik oporbenog SDP BiH Nermin Nikšić u odvojenoj je izjavi kazao kako je i on tijekom dana od Schmidta dobio slična uvjeravanja.

Kopirati
Drag cursor here to close