Bugojno

Grlić Radman podržao Schmidta

Eventualne izmjene poduprli su hrvatski politički predstavnici, dok su bošnjački oštro prosvjedovali.
Vijesti / Politika | 20. 07. 2022. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman podržao je u srijedu 'napore' visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta kako bi uklonio diskriminaciju konstitutivnih naroda prigodom biranja članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Doma naroda Federacije BiH, objavila je Hina.

Visoki međunarodni predstavnik u BiH vodi konzultacije s predstavnicima političkih stranaka o mogućnosti izmjena Izbornoga zakona, što je u svojim izjavama potvrdio niz dužnosnika. Iz Ureda visokog predstavnika te američke i administracije EU-a nisu željeli potvrditi niti opovrgnuti navode o mogućem nametanju odluke.

Eventualne izmjene poduprli su hrvatski politički predstavnici, dok su bošnjački oštro prosvjedovali.

Hrvatski šef diplomacije u izjavi u Bugojnu je ocijenio kako su izborne reforme sastavni dio napora za stabiliziranje stanja u BiH, posebice nakon izbora najesen.

Tri puta Komšić

"Podržavamo napore koje ulaže visoki predstavnik kako bi upravo te reforme uklonile sve one oblike diskriminacije u izbornom procesu i kako bi mogao osigurati pravedan, legitiman izborni proces i kako bi svi narodi mogli imati svoje legitimne predstavnike kako u Predsjedništvu, tako i u Domu naroda", rekao je Grlić Radman novinarima.

Do sada je u tri navrata na mjestu hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima dominantno Bošnjaka biran Željko Komšić, koji je ponovno najavio kandidaturu za izbore najesen.

''Sada prijeti opasnost da bošnjačke stranke izaberu šest izaslanika u federalnome Domu naroda, odnosno trećinu od 17 čime bi bile u stanju izabrati izvršnu vlast bez ključnih hrvatskih stranaka'', piše Hina.

U aktualnom sazivu Doma naroda u klub Hrvata izabrana su i dvojica bošnjačkih političara Edim Fejzić iz Bosansko-podrinjske te iz Unsko-sanske županije Anel Šahinović, koji je nedavno preminuo.

Presuda u slučaju Ljubić

Presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića osporene su, a zatim i obrisane odredbe o načinu biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda zbog čega postoji prijepor kako popuniti tu prazninu.

Ministar vanjski i europskih poslova Gordan Grlić Radman dodao je kako Hrvatska poštuje teritorijalni integritet BiH, njezinu cjelovitost, ali očekuje da se poštuje Daytonsko-pariški mirovni sporazum za tu zemlju koji uključuje jednakopravnost konstitutivnih naroda i građana.

"Tu se građani i narodi moraju osjećati jednakopravni", dodao je. Ministar vanjskih i europskih poslova naveo je kako je početkom tjedna na sjednici Vijeća za vanjske poslove EU upozorio na važnost osiguranja regionalne stabilnosti na području Balkana, pri čemu je posebno istaknuo primjer BiH. Podsjetio je kako je među 14 prioriteta za stjecanje kandidacijskog statusa i izborna reforma.

Kopirati
Drag cursor here to close