Skupina građana

Schmidt verbalno napadnut u Tuzli: Naložena istraga

Uz asistenciju policijskih službenika Granične policije BiH i PU Živinice situacija je stavljena pod kontrolu.
Vijesti / Flash | 25. 07. 2022. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer je u Međunarodnoj zračnoj luci Tuzla verbalno napadnut visoki predstavnik Christian Schmidt od strane organizirane ''skupine građana'', doznaje Hrvatski Medijski Servis.

Schmidt je prethodno sletio na tuzlansku zračnu luku iz njemačkog Nürnberga. Uz asistenciju policijskih službenika Granične policije BiH i PU Živinice situacija je stavljena pod kontrolu.

Ovu informaciju HMS-u je potvrdio Svevlad Hoffmann, savjetnik ravnatelja Granične policije BiH.

Hoffmann je HMS-u kazao da je ravnatelj Granične policije BiH, Zoran Galić, naložio provođenje interne istrage koju će provesti Ured za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu GP BiH da bi se utvrdilo je li bilo propusta u osiguranju Schmidta, osobe pod međunarodnom pravnom zaštitom.

''Nije jasno kako je skupina građana bez prethodne najave ušla na područje Međunarodne zračne luke u Tuzli'', kazao je Hoffmann i pojasnio da će se utvrditi je li bilo propusta u osiguranju visokog predstavnika.

Također, Hoffmann dodaje da je potrebno utvrditi ima li elemenata kaznenog djela jer je Schmidtu u određenom trenutku bila ograničena sloboda kretanja što je posebno definirano člankom 192. Kaznenog zakona BiH.

''Tko osobu pod međunarodnopravnom zaštitom zatvori, drži zatvorenog ili mu na drugi način oduzme ili ograniči slobodu kretanja, u cilju da njega ili neku drugu osobu primora da nešto izvrši ili ne izvrši, ili tko učini neko drugo nasilje prema osobi pod međunarodnopravnom zaštitom ili protiv njene slobode, ili napadne njegove službene prostorije, privatni smještaj ili prijevozno sredstvo, a takav bi napad mogao ugroziti njegovu ličnost ili slobodu, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine'', navodi se u članku 192. KZ BiH.

Ostaje za vidjeti i hoće li Tužiteljstvo BiH reagirati na ovo i formalno pokrenuti kazneni postupak.

Kopirati
Drag cursor here to close