O nametanju izbornog zakona

Zvizdić: Schmidt treba unaprijedi integritet izbornog procesa

''Ono što trebaju uraditi domaće institucije i visoki predstavnik je da poštuju odluke i onemoguće bilo kakav pokušaj knjiženja državne imovine na niže nivoe vlasti'', dodaje Zvizdić.
Vijesti / Politika | 19. 07. 2022. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (Narod i Pravda) pozvao je visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da unaprijedi integritet izbornog procesa kako bi predstojeći izbori bili fer i pošteni, i kako bi glasači a ne “brojači” odredili budućnost BiH.

Na Facebook profilu Zvizdić kaže da već mjesecima dolaze nezvanične informacije da postoje pojedinci u institucijama međunarodne zajednice koji rješavanje problema u BiH vide u izlasku u susret željama probosanskim snagama kojima dominantno pripadaju Bošnjaci, te HDZ-u i SNSD-u.

On smatra da je namjera takvog, kako ga naziva, antidemokratskog, antieuropskog i izuzetno opasnog scenarija za budućnost BiH da je sa zakonom o zabrani negiranja genocida napravljen ustupak probosanskim snagama, odnosno Bošnjacima, i da bi se sada trebao napraviti ustupak “hrvatskoj strani”, kroz nametanje Izbornog zakona po želji HDZ-a, a “srpskoj strani” kroz SNSD-ov zahtjev u vezi s državnom imovinom, usprkos brojnim i jasnim presudama Europskog suda i Ustavnog suda BiH.

Zvizdić kaže da odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida nije "isključivi interes bošnjačke strane", već interes zaštite Ustava, zakona, međunarodnog prava, pravde, civilizacijskih vrijednosti i borba protiv najužasnijeg jezika mržnje, a što je interes ne samo patriotskih i evropski orijentiranih građana BiH, nego i cijelog civiliziranog svijeta.

''Bosna i Hercegovina je, u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i javno proklamiranih odlukama i stavovima OHR-a, jedini titular cjelokupne državne imovine i to će i ostati. Ono što trebaju uraditi domaće institucije i visoki predstavnik je da poštuju odluke i onemoguće bilo kakav pokušaj knjiženja državne imovine na niže nivoe vlasti'', dodaje Zvizdić.

Ističe da se Izborni zakon treba mijenjati, ali tek poslije listopadskih izbora i prije svega u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava koje jasno kažu u kojem pravcu treba ići izborna reforma u BiH.

''Nikakve izmjene Izbornog zakona BiH koje potkopavaju demokratsku i europsku budućnost BiH neće proći niti smiju biti nametnute, kao što je jasno da u Zastupničkom domu BiH ne može proći HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je usvojen u Domu naroda BiH'', kaže on.

To treba biti, zaključuje Zvizdić, dovoljan pokazatelj visokom predstavniku da ne ulazi u avanturu nametanja rješenja koja nisu u skladu s demokratskim i europskim standardima.

Kopirati
Drag cursor here to close