Institucije društva

Suci i tužitelji u BiH krše zakone i zanemaruju dužnosti

Bezbroj je onih koji su čekajući presudu, godinama pokušavali naći pravdu kod disciplinskog tužitelja i nisu dobili povratnu informaciju niti su sudije koje odugovlače s presudom kažnjavane
Vijesti / Flash | 31. 07. 2019. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suci i tužitelji  u Bosni i Hercegovini krše zakone, zanemaruju dužnosti i neetički postupaju u pojedinim predmetima. To je samo dio godišnjeg izvještaja Ureda disciplinskog tužitelja za 2018. godinu.

Video: Suci i tužitelji krše zakone i zanemaruju dužnosti

Bezbroj je onih koji su čekajući presudu, godinama pokušavali naći pravdu kod disciplinskog tužitelja i nisu dobili povratnu informaciju niti su sudije koje odugovlače s presudom kažnjavane, kaže novinarka Rubina Čengić.

“Imali smo slučajeve koje je disciplinski tužitelj kaznio – da su kasnije bili unaprijeđeni. Sve to pokazuje da nema prostora za povjerenje ni u Visoko sudsko i tužilačko vijeće ni u disciplinskog tužitelja ni u pravosuđe u cjelini”, kaže Čengić.

Samovolja, nemar, nerad, te djelovanje protiv, odnosno mimo zakona, fenomen je ponižavanja institucija društva, smatra sociolog Esad Bajtal.

“Prava se koriste, plaće se uzimaju, sve privilegije se uzimaju, sve se to stavlja u svoj džep, a mi građani usljed tog i takvog nerada ostajemo zakinuti i živimo u društvu neizvjesnosti, nepravde i nedovoljne pravde”, kaže Bajtal.

Većina utvrđenih sankcija ureda disciplinskog tužitelja odnosi se na pisane ili na javne opomene koje ništa ne znače jer se u njima nalaze samo inicijali. Novčane kazne koje se izriču odnose se na smanjenje plate u iznosu od deset posto u periodu od nekoliko mjeseci.

“Jedino se u dva slučaja radilo o razrješenju sa dužnosti. Dakle, samo u malom postotku prijava se uopće postupa ili se pokreću po službenoj dužnosti. Kad pogledamo u ovom izvještaju, prosječno trajanje utvrđivanja bilo čega je godinu dana”, kaže Ivana Korajlić iz Transparency Internationala Bosne i Hercegovine.

Za većinu kazni izriču se samo upozorenja i to na zatvorenim sjednicama. Sankcije ne utiču na karijeru i dalje napredovanje, kaže novinar BIRN-a Denis Džidić.

“Vidimo zaista jedan ozbiljan problem sa ažurnošću međutim nadam se da u budućnosti ćemo vidjeti nešto adekvatnije kazne za te prekršaje”, rekao je Džidić.

Građani u Bosni i Hercegovini nemaju povjerenja u pravosuđe, a još manje u disciplinskog tužitelja pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

Zaposleni u pravosuđu moraju da razmišljaju kako će sami vratiti povjerenje u sebe i posao koji obavljaju.

Neophodno je uvesti sustav sankcioniranja i utvrđivanja odgovornosti koji će biti mnogo efikasniji, zaključuju analitičari.

Kopirati
Drag cursor here to close