Sporazumom do bolje sudske prakse

Suci će imati pomoć pravnih savjetnika

Sporazum je potpisan u sklopu održavanja 15. konferencije predsjednika sudova i glavnih tužitelja u Bosni i Hercegovini koja se 24. i 25. travnja održava u Neumu.
Vijesti / Flash | 24. 04. 2019. u 15:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum o suradnji o zajedničkoj realizaciji projektnih aktivnosti u okviru Projekta "Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana", koji financira Europska unija (EU), zaključen je u srijedu između Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV BiH), Vrhovnog suda Federacije BiH, Vrhovnog suda Republike Srpske, Apelacijskog suda Brčko distrikta BiH i Suda BiH.

Sporazum je potpisan u sklopu održavanja 15. konferencije predsjednika sudova i glavnih tužitelja u Bosni i Hercegovini koja se 24. i 25. travnja održava u Neumu.

Šest pravnih savjetnika bit će angažirano u sudovima, potpisnicima Sporazuma, i pružat će pomoć sucima u evidentiranju stavova iz sudskih odluka i njihovom sistematiziranju prema utvrđenim kriterijima.

Savjetnici će također pomagati sucima u odabiru sudske prakse za objavljivanje u bazi sudskih odluka Centra za sudsku dokumentaciju VSTV-a BiH i na web stranicama sudova te u izradi publikacija o sudskoj praksi.

Osim toga, dva savjetnika će biti angažirana u VSTV-u BiH radi pripreme i distribucije informacija o praksi međunarodnih sudova i druge relevantne sudske prakse.

"Sporazum će doprinijeti prikupljanju i sistematizaciji sudske prakse u BiH i omogućiti objavljivanje odluka i ujednačavanje sudske prakse u skladu s europskim standardima i praksom. Projekt koji financira EU, a provodi ga VSTV BiH, podržava sudove najviše instance u zemlji u daljnjem jačanju vladavine prava i povećanju efikasnosti pravosuđa", izjavio je predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija.

Realiziranjem ove aktivnosti, nadležne institucije u Bosni i Hercegovini doprinijet će ispunjenju obveza koje se pred njih stavljaju u procesu pretpristupnih pregovora između Bosne i Hercegovine i Europske komisije, a koje se odnose na unapređenje transparentnosti rada pravosuđa i pristup sudskim odlukama, unapređenja sustava stručnog usavršavanja sudaca i tužitelja te mehanizama za ujednačavanje sudske prakse, priopćili su iz VTSV-a BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close