P.E.N. Centar BiH

Slučaj Šarčević – Pravo na život i pravo na slobodu izražavanja nemaju alternativu

Iz Centra zahtijevaju da nadležni organi utvrde stupanj i vrstu odgovornosti iz domena kaznenog i prekršajnog zakonodavstva u konkretnom slučaju.
Vijesti / Flash | 10. 03. 2024. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine u potpisanoj peticiji bezuvjetno je osudio napad na Franju Šarčevića, docenta na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu i urednika portala Prometej.ba.

Podsjetimo u napadima na njega, putem medija i društvenih mreža, pa čak i od strane nositelja izbornih funkcija, otvoreno se pozivalo na mržnju, progon i sam fizički obračun sa Šarčevićem.

Iz Centra zahtijevaju da nadležni organi utvrde stupanj i vrstu odgovornosti iz domena kaznenog i prekršajnog zakonodavstva u konkretnom slučaju.

"Tražimo od nadležnih tijela da ispitaju i sankcioniraju sve slučajeve kršenja zakona i kodeksa medija i novinarske profesije u kontekstu stava Udruženja BH Novinari koje je zatražilo hitnu istragu i sankcioniranje medija u ovom slučaju, a kojem su se pridružila i ostala profesionalna novinarska udruženja iz regije, koja djeluju u okviru mreže SafeJournalists", kazali su.

"Napad na kolegu Šarčevića nije jedini niti je usamljen. To se ustalilo kao normalno ponašanje i potpuno dopuštena stvar. Vlasti na svim razinama moraju biti svjesne da su odgovorne ljudima i da trebaju i moraju biti izloženi kritici javnog mnijenja. Takva praksa i ponašanja, a naročito kada se radi o slučajevima gdje nositelji vlasti ovakva ponašanja čine, podstiču, odobravaju, i/ili prikrivaju, se moraju zaustaviti i sankcionirati", dodaju.

"Stava smo da svaka građanka i građanin ove države imaju pravo i obvezu da kritiziraju sve što u državi ne valja a ne isključivo unutar vlastitog etno-nacionalnog korpusa. Praksa po kojoj samo "svoj" smije kritizirati "svoga" mora biti dokinuta i ne smije biti uzrok i razlog da se onima koji zaviruju "kod drugog u dvorište" crtaju mete na leđima i navlače omče oko vrata", zaključili su.

Potpisnici peticije

Ramiz Huremagić,
Stipe Odak,
Dragan Bursać,
Selma Raljević,
Mihaela Šumić,
Tanja Stupar Trifunović,
Branislav Mikulić,
Enver Kazaz,
Ivan Radeljković,
Alida Bremer,
Sanja Šoštarić,
Jasmin Duraković,
Šuhreta Šura Dumanić,
Tijana Okić,
Almin Kaplan,
Darija Žilić,
Fedor Marjanović,
Selvedin Avdić,
Nenad Rizvanović,
Danijela Majstorović,
Lana Bastašić,
Nerzuk Ćurak,
Emina Žuna,
Almir Alić,
Nidžara Ahmetašević,
Antonije Nino Žalica,
Asmir Kujović,
Lamija Begagić,
Elvedin Nezirović,
Lejla Kalamujić.

Kopirati
Drag cursor here to close