Reakcije

Nakon prijetnji uredniku bh. portala - traži se hitna istraga

Upravni odbor BH novinara najoštrije osuđuje prijeteće poruke i govor mržnje prema Franji Šarčeviću
Vijesti / Flash | 05. 03. 2024. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju nadležne policijske i tužiteljske institucije u Kantonu Sarajevo da hitno provedu istragu i poduzmu zakonom propisane mjere za sankcioniranje osoba koje stoje iza prijetnji Franji Šarčeviću, uredniku portala Prometej.

Prijetnje Franji Šarčeviću, uključujući i organiziranu hajku i huškanje putem društvenih mreža i kroz sadržaje jednog broja medija, uslijedili su nakon što je Šarčević objavio autorski tekst pod nazivom Još jedan besmislen Dan nezavisnosti u kojem je komentirao izjave i ikonografiju svečanog obilježavanja 1. ožujka - Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine (BiH), te poslije kritika upućenih gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, nakon publiciranja fotografije s dječakom u maskirnoj uniformi, piše u priopćenju Upravnog odbora BH novinara.

Osuda prijetnji

Upravni odbor BH novinara najoštrije osuđuje prijeteće poruke i govor mržnje prema Franji Šarčeviću, te očekuje efikasno reagiranje policijskih organa radi otklanjanja mogućih sigurnosnih rizika za Šarčevića i njegovu obitelj.

''To uključuje i hitno privođenje u policiju i ispitivanje osoba koje stoje iza profila na društvenim mrežama s kojih su upućene prijetnje, te najavljen ''dolazak na fakultet'' i ''uklanjanje'' Šarčevića s Prirodno - matematičkog fakulteta u Sarajevu, na kojem radi kao profesor. Potreba hitnog postupanja policije i zaštita urednika Prometeja utemeljena na činjenici da se on i ranije suočavao s brutalnim prijetnjama nasiljem i to uglavnom kada je pisao i govorio suprotno stavovima političke većine u Sarajevu, Mostaru ili drugim dijelovima BiH.

Za Upravni odbor BH novinara posebno je zabrinjavajuća činjenica da je jedan broj medija sa sjedištem u Sarajevu također doprinio širenju mržnje i netrpeljivosti prema Franji Šarčeviću, kršeći kodeks novinarske etike i dajući prednost ''patriotskom novinarstvu'' umjesto objektivnog i istinitog izvještavanja, uz razumno prihvaćanje drugačijih stavova kao neotuđivog dijela slobode izražavanja i pluralizma mišljenja. Ni jedan medij niti novinar ne bi smjeli širiti mržnju prema bilo kome, a posebno ne prema drugim novinarima, čak i onda kada se ne slažu s njihovim mišljenjem ili imaju potpuno drugačija uvjerenja.

Umbrella - uvrede nedopustive

Mreža neovisnih istraživačkih medija ''Umbrella'', koje okuplja 13 medija, oštro osuđuje ozbiljne prijetnje koje su posljednjih dana upućene Franji Šarčeviću, predavaču na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, uredniku online portala Prometej i kolumnisti Fokusa.

''Uvrede kojima je izložen su nedopustivi i prijetnje treba shvatiti iznimno ozbiljno i ugrožavajuće po sigurnost i život Šarčevića i njegove porodice. Poruke ''E što si bio profesor, bio si. Dolazim profesore'', ''Dolazim da ga uklonim sa fakulteta. Ovakvi neće predavati našoj djeci'' i ''Ovo je profesor na PMF. On predaje našoj djeci. Njemu smeta što svaki Bošnjak i Bošnjakinja moraju njegovati'' ne mogu se i ne smiju tumačiti na drugačiji način i zahtijevaju hitnu reakciju.
Posebno zabrinjava što je autor ovih komentara u kojima se poziva na mržnju, linč i protjerivanje sa posla osoba koja obnaša političku funkciju u BiH, a radi se o Admiru Mujanoviću, vijećniku Općinskog vijeća Općine Hadžići''', navodi Umbrella u priopćenju.

Žalosno je, kaže, što su se takvom narativu, organiziranoj hajki i huškanju priključili i pojedini mediji koji bi trebali braniti slobodu mišljenja i izražavanja umjesto što manipuliraju izrečenim stavovima.

''Ovo, nažalost, nije prvi put da se Šarčević našao na udaru online nasilja, govora mržnje, medijske hajke i prijetnji zbog kritičkog pisanja o aktuelnim dešavanjima u BiH i javno iznesenih stavova koji su, slučajno ili namjerno, ponovo pogrešno protumačeni i iskorišteni u dnevno-političke svrhe. Stoga, Udruženje Umbrella poziva policijske i pravosudne organe na hitnu reakciju, te očekuje da zaštite Šarčevića i sankcioniraju odgovorne'', navode iz Udruge Umbrella.

Reakcija Naše stranke

Naša stranka (NS) je najoštrije osudila napade na Franju Šarčevića, profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu i urednika portala Prometej.ba.

Naša stranka je reagirala povodom učestalih napada i prijetnji upućenih Šarčeviću, zbog javno iznesene političke kritike.

''Najoštrije osuđujemo napade na Franju Šarčevića, profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu i urednika portala Prometej.ba. Napadi na njega nesumnjivo pozivaju na mržnju, na njegovo protjerivanje s posla te na fizički obračun'', priopćeno je iz Naše stranke.

Iz ove stranke ističu kako su u obavezi stati u zaštitu Franje Šarčevića, ''jer time štitimo slobodu govora''.

''Sad je napadnut Šarčević, jučer je napadnuta Jasmila Žbanić, sutra može biti bilo tko, ili možda nitko, jer se upravo zbog ovakvih napada više nitko neće usuditi da iznosi nepopularna mišljenja”, navodi se u saopćenju.

Naša stranka, istovremeno, poziva policijske i pravosudne organe da najozbiljnije shvate prijetnje upućene Šarčeviću i u skladu sa svojim ovlastima reagiraju.

Inače, povod za napad bio je Šarčevićev autorski tekst pod nazivom ''Još jedan besmisleni Dan neovisnosti'', te kritika upućena gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić zbog njene objave fotografije s djetetom u maskirnoj uniformi i sa zelenom beretkom na glavi.

Kopirati
Drag cursor here to close