Suđenje

Sado Đugum svjedočio u svoju korist - ''Prijetili su u moje ime''

Na Županijskom sudu u Mostaru nastavljeno je suđenje Sadi Đugumu. Đugum je u petak svjedočio u svoju korist.
Vijesti / Flash | 23. 02. 2024. u 16:57 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Županijskom sudu u Mostaru u petak 23. veljače 2024. nastavljeno je suđenje Sadi Đugumu.

Đugum se optužnicom tereti za organizirani kriminal u vezi s drugim krivičnim djelima, među kojima je navođenje na prostituciju i trgovina ljudima.

U nastavku glavne rasprave u svojstvu svjedoka, u svoju korist svjedočio je Sado Đugum.

Član Obrane Sade Đuguma odvjetnik Dragan Barbarić za početak ispitivanja upitao je Đuguma da opiše gdje je živio i čime se bavio od kraja 2012. godine.

Bavio se autima i nekretninama

Đugum je svjedočeći u svoju korist kazao da se oduvijek bavio trgovinom automobilima, da je radio osiguranje poznatih i estradnih osoba, te da je organizirao borbe sportaša u kavezima u različitim gradovima. Također, naveo je i da je imao svoju tvrtku koja se bavila prodajom nekretnina.

Kronološki je navodio i gdje je živio tijekom godina unatrag, te je ispričao da je 2012., 2013. i dio 2014. godine živio u Njemačkoj. Nakon toga se prema njegovim tvrdnjama u 7. mjesecu 2014. godine vratio u BiH, točnije Tomislavgrad. Bio je, kako kaže i u Sarajevu kratko, te 2015. godine u Beogradu. Naveo je i da je 2016. godine sklopio ugovor s nekoliko odvjetnika i poslovnih ljudi, a koji se bave nekretninama.

''Jednu nekretninu su prodali preko mene i dobio sam proviziju oko 100.000 KM'', rekao je Đugum.

2017. godine boravio je u Sarajevu, gdje je prema njegovim navodima iznajmio stan u stambenom komplesku Nova Otoka, te također i poslovni objekt u istoj zgradi. Tu je, kako je ispričao, otvorio tvrtku koja se bavila nekretninama i prodajom automobila.

Nakon što mu se otac razbolio 2017. godine, provodio je, kako kaže - mnogo vremena u Tomislavgradu. Otac mu je preminuo u kolovozu 2018. godine. Te dvije godine, kako je Đugum ispričao nalazio se uglavnom na relaciji Sarajevo-Tomislavgrad. Posvjedočio je i da je poslije tih događanja upoznao sadašnju suprugu i da je iznajmio stan u Mostaru od kraja 2018. godine, te da su živjeli u tom stanu, a da je ugovor za stan bio na ime supruge.

''Hakalović pričao da sam dužan pare...''

Na upit odvjetnika Barbarića je li poznavao Hamida Hakalovića (op.a. jedan od oštećenih u predmetu), odgovorio je ''iz viđenja'' i da ga je upoznao na jednoj proslavi.

''Hamid je pričao da sam dužan pare, nisam dužan ništa'', dodao je Đugum svjedočeći u svoju korist.

Na upit Obrane da li poznaje određene ljude, navodeći redom njihova imena – Đugum je kazao da poznaje obzirom da se bavio preprodajom automobila i da je s većinom njih bio poslovno vezan ''kroz automobile''.

Izjavio je i da je ''sastanke'' s njima uglavnom imao na benzinskoj crpki INA na izlazu iz Mostara.

Tko je minirao vozilo?

Na upit odvjetnika je li dao naredbu Adnanu Šljiviću da se minira vozilo Ganija Kovačija, odgovorio je da nije. Odvjetnik je dodatno upitao zbog čega je onda ''auto minirano'',  Đugum je rekao da je to prema njegovim saznanjima ''zbog droge koja je dolazila iz Albanije.''

''Alen Fale mi je rekao da su neki Crnogorci bili tu u Mostaru dan-dva prije nego se to deogodilo (miniranje automobila op.a.), izjavio je Sado Đugum.

Ispričao je da se Adnan Šljivić bavio prodajom oružja i da je to mijenjao za drogu, te da mu je ''više puta posuđivao novac''.

Đugum je u petak rekao da mu je Šljivić dao pištolj jer mu je ostao dužan novac, te je na taj način podmirio dug.

''Prebio dug''

Posvjedočio je i da poznaje Alena Hadžića (jedan od oštećenih u predmetu), a o okolnostima poznanstva rekao je da ga je upoznao početkom 2020. preko Adnana Šljivića i Vedrana Drljevića.

Pričao je također o prodaji automobila marke BMW Hadžiću, te da mu je on ostao dužan oko 11.00 KM, ali da je kasnije ''prebio taj dug'' i da mu je vraćeno ono što mu je Alen Hadžić bio dužan.

Na upit Obrane je li prijetio Hadžiću, odgovorio je da nije, ali da je ''kroz papire vidio kako su svi prijetili u njegovo ime''.

Poznanstvo s Azarićem i naplata duga

U nastavku svjedočenja Sado Đugum je pričao o poznanstvu s Alenom Azarićem, (jedan od oštećenih) koji je u međuvremenu preminuo. Naveo je da je od njega kupovao ulje kanabisa za liječenje oca koji je imao tumor. Prema njegovim tvrdnjama, Azarić mu je pričao da su Šljivić (Adnan op.a.) i Alen Fale živjeli u nekim apartmanima i da se dogodio pretres, te da je policija našla oko 2kg droge. Ali je tada prema pričama Azarića, policajcu koji je osiguravao stan dat novac kako bi se droga izvadila iz stana.

''Nisam imao neraščišćenih računa s doktorom Azarićem'', kazao je Đugum. Na upit tko je izvršio napad na kuću Azarića, rekao je da ne zna i da nije dao nalog Šljiviću (Adnan op.a.) da to učini.

''Slučajni susret'' sa Šljivićem

Na okolnosti poznanstva s Adnanom Šljivićem izjavio je da ga poznaje od 2014. godine i da ga je upoznao preko prijatelja iz Hercegovine, kada mu je prodao Opel Corsu. Dodao je i da je Šljvić iz zatvora izašao u 6. mjesecu 2016. godine i da su se ''nakon toga sreli slučajno'', te da mu je Šljivić ostao dužan novac.

''Radio je s drogom. Alen Hadžić mu je davao novac, kupovao i mijenjao oružje za drogu, pravio kombinacije'', rekao je Đugum.

O odnosu sa S.H. izjavio je kako je upoznao preko društvene mreže Facebook krajem 2014. ili početkom 2015. godine. Posvjedočio je da su imali intimne odnose, ali se ''ne sjeća na kojim lokacijama''.

Tko je pravio lažne profile S.H. na društvenim mrežama?

Đugum je rekao i da ''nije podvodio S.H.'', nego da je ona bila zaljubljena u njega i da je bila s njim u Beču.

Na upit Obrane tko je pravio lažne profile S.H. na društvenim mrežama, Đugum je rekao da je ona to radila. Rekao je i da mu je poznato da je 2015., 2016. i 2017. godine S.H. ''imala seksualne odnose za novac''. Na upit kako on to zna, odgovorio je: ''pričali su ljudi''.

Đugum je svjedočeći u svoju korist izjavio i da ne zna tko je Nejra Jusufović, te je u nastavku svjedočenja čitao određene poruke koje su priložene kao materijalni dokaz. Prikazan je i veliki broj fotografija, te je u sudski spis uložen i USB stick.

Promijenio ime

U unakrsnom ispitivanju postupajući tužitelj Kamal Maksumić pitao je Đuguma je li točno da je promijenio ime i matični broj, na što je on odgovorio da je uzeo majčino prezime.

Potvrdio je i da je prije sadašnjeg braka imao dva braka iza sebe.

Na upit tužitelja je li posljednji put bio sa S.H. u vrijeme kad se dogodilo ubojstvo Nine Ivankovića u ''Villi Ivanković'' – Sado Đugum je rekao:

''Nismo bili skupa, nego sam ja došao. Ona je već bila tu''.

Presude u Njemačkoj

Na upit je li više puta osuđen u Njemačkoj zbog droge, Đugum je kazao da ''ne zna da je za drogu odgovarao, za anestetike i za vozačku jeste''. Potvrdio je da je osuđen ranije u Livnu, ali i za krivotvorenje isprava u Njemačkoj.

Postupajući tužitelj je upitao Đuguma da li se sjeća da ga je jedna osoba zvala da vrati kćerku S.H. ocu E.H., na što je odgovorio da se ne sjeća.

Na većinu pitanja koja je tužitelj Maksumić Sadi Đugumu postavio, a koja su se ticala S.H. odgovarao je da se ''ne sjeća''.

Potvrdio je da je održavao kontakte sa S.H. i da su imali intimne odnose. Rekao je da nisu živjeli skupa i da ''nije plaćao nikakav stan''.

Nedopušten način prigovora

Predsjedateljica Sudskog vijeća Danijela Dalipagić-Rizvanović u više navrata je Obranu upozorila da se koriste nedopuštenim načinom prigovora i da kao odvjetnici ne odgovaraju umjesto svjedoka.

Sado Đugum tijekom unakrsnog ispitivanja potvrdio je da ''konzumira ponekad kokain''.

Podsjećamo, Adnan Šljivić i Alen Fale, članovi grupe optužene za organizirani kriminal, koju je predvodio Sado Đugum, nagodili su se s Tužiteljstvom HNŽ- a. Prema Sporazumu o priznanju krivinje, prihvatili su zatvorske kazne u trajanju od godinu i po za Šljivića i tri godine za Falu.

Ismat Vrce zvani Hipa i Armin Pajić, također su pred sud dovedeni kao članovi Đugumove grupe.

Vrce je optužen za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari, a Armin Pajić se teretio za pomaganje u izvršenju kaznenog djela izazivanja opće opasnosti. Obojica su se nagodili s Tužiteljstvom. Vrce je, prema Sporazumu, prihvatio kaznu zatvora u trajanju od godinu, a Pajić uvjetno od šest mjeseci s rokom kušnje od godinu i pol.

Nastavak suđenja Sadi Đugumu zakazan je za 8. ožujak 2024. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close