Organizirani kriminal u Mostaru

Suđenje Sadi Đugumu - Preplašena svjedokinja i optužbe na račun tužitelja

Nastavljeno je suđenje Sadi Đugumu u Županijskom sudu u Mostaru.
Vijesti / Crna Kronika | 01. 09. 2023. u 14:30 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napeta atmosfera vladala je danas na nastavku suđenja Sadi Đugumu u Županijskom sudu u Mostaru pred Sudskim vijećem kojeg čine Danijela Dalipagić-Rizvanović, predsjedavajuća te Elis Sultanić i Merima Ćatić.

Inače, Đugum je optužen za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima izazivanje opće opasnosti, oštećenje tuđe stvari, poticanje na ubojstvo, iznuda, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, koja su počinili od 2019. do kolovoza 2021. godine.

U srpnju se postupak protiv Đuguma odvojio do ostatka optuženih Adnana Šljivića i Alena Fale koji su optuženi da su članovi grupe za organizirani kriminal, a koji su se nagodili s Tužiteljstvom HNŽ-a.

Na današnjem suđenju razvila se žustra rasprava, te su 'padale' optužbe od strane odvjetnika Sade Đuguma na račun potapajućeg tužitelja Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, a optuženi je javno spominjao imena novinara Dnevnog Avaza, optužujući tužiteljstvo da nikada nisu provjerili medijske natpise ''o njegovom rukovođenju kriminalne grupe iz zatvora''.

Preplašena svjedokinja

Svjedokinja Nejra Jusufović došla je u sudnicu u pancir-prsluku, vidno preplašena.
 
Trenutno se Jusufović nalazi u KPZ Tuzla, gdje se nalazi na odsluženju kazne od 11 godina i 10 mjeseci zbog kako je rekla trgovine ljudima te nedozvoljene prodaje droge od 2017. do 2019. godine.

Odmah na početku suđenja je navela kako psihički nije dobro i nije sigurna koliko će biti sposobna odgovoriti na pitanja, jer, kako je rekla, osjeća tugu i strah.

Na to je reagirao odvjetnik optuženog Đuguma, pa i sam Đugum dobacujući s optuženičke klupe, i negirajući kako je uopće poznaje. Nakon upozorenja predsjednice suda, napravljena je pauza jer optužena nije mogla nastaviti svjedočenje.

Tužiteljstvo i sud su svjedokinji obećali sigurnost tijekom suđenja.

Nejra je izjavila kako je radila za Sadu Đuguma, svjedočila je prostituciji na Dobrinji u Sarajevu, te da je jedna žena bila 'glavna'. Bavila se prostitucijom i prodavala drogu, a za uzvrat su dobivale minimalno novca. Kokain su ''klijentima'' prodavale za 1000 KM, a stranim za 1000 €.

Đugum: Nisam cvjećka, ali... 

Kaže da je od optuženog pretrpjela i psihičko i fizičko nasilje, no nakon upita da ga opiše nije mogla nastaviti sa svjedočenjem, pa će na sud biti pozvana opet.

Sado Đugum se nakon izvođenja svjedokinje obratio sudu govoreći kako ovu svjedokinju ne poznaje, a u pritvoru je ''čuo'' razne priče.

Kaže kako ga ova svjedokinja nikada nije vidjela pa ''ne može imati strah od njega'', te da je namješten svjedok.

Đugum se referirao i na pisanje medija, koji su navodili kako ''iz zatvora vodi kriminalnu grupu'', dodajući da mu se ''gura nešto što nije uradio''

''Nisam cvjećka, ali nisam ni takav monstrum'', dodao je Đugum.

Optužbe na račun tužitelja

Jedan od Đugumovih odvjetnika Emir Karača, kazao je kako se njegov klijent nema kome obratiti za istragu, a da je tužitelj Maksumić ''davno izgubio osjećaj'', kao i da ''podmeće, prijeti, utječe na svjedoke, i da je pristran''.

Sutkinja je kritizirala odvjetnika govoreći kako kvalificira tužitelja bez dokaza, a tužitelj Maksumić je kazao da su optužbe odvjetnika neetične, te ako smatra da je pristran trebao je, što mu je i zakonska dužnost, tražiti njegovo izuzeće.

Tužitelj je dodao da se protiv Đuguma vode još dvije istrage koja nije spominjao u ovom suđenju, a s obzirom na to da ih je spominjao sam optuženi, priložit će ih kao dokaze.

Danas je svjedočio i vještak Omer Čemalović koji je po naredbi županijskog tužiteljstva obavljao psihijatrijski pregled S.H. koja je jedna od svjedokinja u ovom suđenju, te kako se ranije navodilo na suđenju, žrtva Đuguma.

Napomena

''Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.''

Kopirati
Drag cursor here to close