Ometanje kaznenog postupka

Uhićeni Tuzlak i Čapljinka: Radili za Sadu Đuguma

"Osumnjičeni su prijavljivali, odnosno poticali druge na lažno prijavljivanje osoba za koje su znali da nisu počinili krivično djelo koje prijavljuju, u korist optuženog S.Đ.", priopćeno je iz FUP-a.
Vijesti / Crna Kronika | 05. 09. 2023. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije osobe inicijala S.S. (1981.) iz Tuzle i R.V. (2001.) iz Čapljine lišeni su slobode u nastavku operativne akcije "Hum 2" pod nadzorom Županijskog tužiteljstva HNŽ-a, a skuladno naredbi Suda u Mostaru.

Osumnjičeni su za izvršenje krivičnih djela: "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela" iz člana 340. KZ FBiH u vezi sa krivičnim djelom "Davanje lažnog iskaza" 348. stav 3., a u vezi s krivičnim djelom "Podstrekavanje" iz člana 32. KZ FBiH i krivičnog djela "Sprječavanje dokazivanja" iz člana 349. stav 1. KZ FBiH.

"Osumnjičene osobe su svjesno i sa htijenjem po uputama i planovima optuženog S.Đ. postali članovi grupe koju je isti osnovao te s jasnom podijeljenim ulogama djelovali po njegovim uputrama s ciljem da činjenjem krivičnih djela utječu na postupak koji se vodi protiv optuženog S.Đ. pred Županijskim sudom u Mostaru. Osumnjičeni su prijavljivali, odnosno poticali druge na lažno prijavljivanje osoba za koje su znali da nisu počinili krivično djelo koje prijavljuju, u korist optuženog S.Đ.", priopćeno je iz Federalne uprave policije. 

Osobe lišene slobode su nakon kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije predane Županijskom tužiteljstvu HNŽ-a uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju dalje aktivnosti na dokumentiranju predmetnih krivičnih djela i osoba koja se dovode u vezu s istim.

Kopirati
Drag cursor here to close