Romobili izvan zakona

Kuda voziti? Električnim romobilom desnom stranom kolnika u smjeru kretanja

Biciklisti, kao i romobili ne smiju voziti po trotoarima, jer time ugrožavaju živote i sigurnost pješaka.
Vijesti / Flash | 23. 06. 2023. u 11:17 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se bh. vlasti sjete električne romobile staviti u zakonske okvire, ovo prijevozno sredstvo donosi sve više žrtava.

U četvertak je se u Mostaru dogodila prometna nesreća, u kojoj je mladić koji je vozio romobil zadobio teške tjelesne ozljede pri sudaru s autobusom. Nije to jedini slučaj stradanja i ugrožavanja sigurnosti u prometu u gradu, ali i šire jer mediji često izvještavaju o nesrećama ovog vozila.

Romobili ne bi smjeli voziti po trotoarima

Ranije smo već pisali o tome kuda bi se romobili trebali kretati u Mostaru, a Toni Zorić predsjednik Udruge Herzegovina Bike rada je rekao da biciklisti, kao i romobili ne smiju voziti po trotoarima, jer time ugrožavaju živote i sigurnost pješaka.

S obzirom da u Mostaru nedostaje biciklističkih staza, Zorić je rekao da se stvari jednostavno mogu iskopirati iz drugih zemalja.

Primjerice u Sloveniji, gdje ne postoji biciklistička staza i gdje je onemogućena izgradnja iste, biciklisti se izmještaju na prometnice i dijele prometnu traku s automobilima.

''Jednostavno se po prometnici ucrta horizontalna signalizacija i vozači automobila postaju svjesni da prometnicu dijele s biciklistima, a biciklisti se osjećaju sigurnije jer znaju da su na svojoj stazi i imaju puno pravo da bicikliraju tom stazom. Ovim potezom ucrtavanja horizontalne signalizacije za bicikliste po gradu Mostaru riješili bismo taj problem i na zadovoljstvo biciklista i ekipe koja koristi romobile, kao i pješaka koji bi bili mnogo sigurniji. Nije skupa investicija, a zasigurno bi bila pozdravljena od većine žitelja Grada Mostara'', zaključio je Zorić.

Desnom stranom kolnika u smjeru kretanja

Iz auto škole Start iz Mostara za Bljesak.info su rada rekli kako, što se tiče romobila, u BiH ne postoji zakonska regulativa kojom su oni riješeni.

''Električni romobili su van zakona. Ne postoji nigdje da je rečeno kuda se mogu kretati. Što se tiče bicikala, u gradovima koji nemaju obilježene biciklističke staze, biciklisti se mogu kretati desnom stranom kolnika u smjeru kretanja'', rečeno je za Bljesak.info iz Auto škole Start.

Po trenutnom stanju nigdje drugo ne bi mogli, pojasnili su.

''Kod nas često voze pločnikom, to je hajmo reći nedopustivo'', pojašnjeno nam je.

Izvan zakona u BIH

Kretanje električnih romobila u BiH još uvijek nije sustavno regulirano, a u Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine formirana je radna grupa koja bi trebala razmatrati pitanje regulacije na državnoj razini.

U međuvremenu, prometovanje električnih skutera i romobila se parcijalno pokušava regulirati na nižim razinama.

Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti i prometa na putevima, Republika Srpska je zakonski regulirala kretanje lakih osobnih električnih vozila na putevima. Niže razine rješavaju parcijalno Ministarstvo prometa Kantona Sarajevo je zabranilo kretanja bicikala, mopeda i električnih balansirajućih romobila na jedan ili dva kotača na površinama koje su predviđena za pješake - što je pozitivan iskorak, ali daleko od zadovoljavajućeg.

Također, Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na putevima Republika Srpska je zakonski regulirala kretanje lakih osobnih električnih vozila na putevima. Zakon sada lako osobno električno vozilo, kao što je električni romobil, električni skejtbord, Haverford, segvej i slično, definira kao vozilo na kotačima koje se djelomično ili potpuno koristi kao motorno vozilo za prijevoz jedne osobe na javnoj, odnosno privatnoj površini i koje se potpuno ili djelomično napaja iz samostalnog izvora energije sa ili bez sistema samobalansiranja, te ima napon baterije do 100 VDC, odnosno integrirani punjač s ulazom za baterije do 240 VAC. 

Preporuke za kretanje

Iako se tretiraju kao pješaci, romobili mogu razviti velike brzine, vozači tijekom vožnje gotovo da i ne koriste nikakvu zaštitnu opremu, niti poštuju prometna pravila i propise.

Stoga preporuka korisnicima električnih romobila je da ne voze kolovozom, već da koriste biciklističke staze kad god je to moguće, s tim da zbog lične sigurnosti brzinu vožnje treba ograničiti na 25 km/h.

Također, preporuka je da se zbog sigurnosti pješaka izbjegava vožnja po trotoarima, a ako to nije moguće, ne bi trebalo razvijati brzinu veću od brzine hoda pješaka - preporučljivo je kretanje do 6 km/h.

Ako već vozite električni romobil ili to planirate uskoro vi ili neko iz vaše obitelji, naročito oni mlađi članovi, prije svega na umu treba imati činjenicu da sam električni romobil nije opasan, već način na koji vozite, dakleopasna je neoprezna i nepromišljenja vožnja.

BIHAMK je pripremio preporuke i savjete o tome kako se vozi elektirčni romobil

Prvo i osnovno pravilo: Naučite voziti električni romobil! O tojeku vožnje, zaštitnoj opremi, odgovarajućoj odjeći i obući tijekom upravljanja pročitajte u tekstu Prvo i osnovno pravilo: Naučite voziti električni romobil! 

Kopirati
Drag cursor here to close