Staze nema

Mostar: Znate li kuda smiju voziti bicikli i romobili?

Staze nisu uvezane, dolazak do njih moguć je samo trotoarom ili gradskim prometnicama, što u konačnici znači da je staza beskorisna jer je siguran dolazak do nje onemogućen, a i u trenutku kada dođete do nje, ona nigdje ne vodi...
Gospodarstvo / Flash | 29. 03. 2023. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvođenjem bicikala Next Bike, električnih romobila i češćim linijama javnog prijevoza, Grad Mostar želi smanjiti promet automobila u gradu i potaknuti ljude da se više kreću, no svemu tome nedostaje neki sustavni pristup.

Beskorisna staza

Naime, uvodi se sustav javnih bicikala, a nema označenih staza, romobili nisu zakonski definirani, a i oni su u ponudi, pa se umjesto poboljšanja prometnog sustava u gradu uvodi novi kaos, u ionako kaotičnom prometu u Mostaru.

''Grad Mostar je upravo dobio NEXT Bike sustav javnih bicikala, što je veliki pomak ka naprijed za urbani biciklizam u našem gradu i čini nas sretnim što su vlasti Grada Mostara prepoznali potrebu za jednim ovakvim projektom. Grad Mostar napokon postaje proeuropski grad. Ono što nas i dalje brine, a vidimo po komentarima na društvenim mrežama i ostale naše sugrađane jesu biciklističke staze i sigurnost kretanja po prometnicama. Trenutno u Mostaru imamo biciklističku stazu od Rondoa do galerije Aluminij što je nekih par stotina metara, te onu na sjevernom izlazi iz grada u dužini od 2 km'', kazao je za Bljesak. info Toni Zorić predsjednik Udruge Herzegovina Bike.

Te staze nisu uvezane, istknuo je Zorić, navodeći da je dolazak do njih moguć samo trotoarom ili gradskim prometnicama, što u konačnici znači da je staza beskorisna jer je siguran dolazak do nje onemogućen, a i u trenutku kada dođete do nje, ona nigdje ne vodi.

Staza na prometnici

''Svjesni smo da u Mostaru nemamo nekih opcija za širenje prometnica u ugradnju biciklističkih staza u trenutne prometnice, ali istina je da nismo jedini grad s tim problemom i možemo iskoristiti dobre primjere drugih zemalja. Naprimjer, u Sloveniji gdje ne postoji biciklistička staza i gdje je onemogućena izgradnja iste, biciklisti se, hajde da se tako izrazim, izmještaju na prometnice i dijele prometnu traku s automobilima. Jednostavno se po prometnici ucrta horizontalna signalizacija i vozači automobila postaju svjesni da prometnicu dijele s biciklistima, a biciklisti se osjećaju sigurnije jer znaju da su na svojoj stazi i imaju puno pravo da bicikliraju tom stazom'', kazao nam je Zorić.

Ovako, smo, kaže Zorić ''kao Indijanci u gradu Mostaru''.

''Smetamo pješacima na trotoarima, kao i vozačima automobila na prometnicama. Bitno je kazati da biciklisti, kao i romobili ne smiju voziti po trotoarima, jer time ugrožavaju živote i sigurnost pješaka, a ovim potezom ucrtavanja horizontalne signalizacije za bicikliste po gradu Mostaru riješili bismo taj problem i na zadovoljstvo biciklista i ekipe koja koristi romobile, kao i pješaka koji bi bili mnogo sigurniji. Nije skupa investicija, a zasigurno bi bila pozdravljena od većine žitelja Grada Mostara'', zaključio je Zorić.

Biciklisti ne mogu s pješacima

Iz auto škole Start iz Mostara za Bljesak.info su rekli kako, što se tiče romobila, u BiH ne postoji zakonska regulativa kojom su oni riješeni.

''Električni romobili su van zakona. Ne postoji nigdje da je rečeno kuda se mogu kretati. Što se tiče bicikala, u gradovima koji nemaju obilježene biciklističke staze, biciklisti se mogu kretati desnom kolnika u smjeru kretanja'', rečeno je za Bljesak.info iz Auto škole Start.

Po trenutnom stanju nigdje drugo ne bi mogli, pojasnili su.

''Kod nas često voze pločnikom, to je hajmo reći nedopustivo'', pojašnjeno nam je.

Inače, kretanje električnih romobila u BiH još uvijek nije sustavno regulirano, a u Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine formirana je radna grupa koja bi trebala razmatrati pitanje regulacije na državnom nivou. U međuvremenu, prometovanje električnih skutera i romobila se parcijalno pokušava regulirati na nižim razinama.

Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti i prometa na putevima, Republika Srpska je zakonski regulirala kretanje lakih osobnih električnih vozila na putevima.

Niže razine rješavaju parcijalno

Ministarstvo prometa Kantona Sarajevo je zabranilo kretanja bicikala, mopeda i električnih balansirajućih romobila na jedan ili dva kotača na površinama koje su predviđena za pješake - što je pozitivan iskorak, ali daleko od zadovoljavajućeg.

Također, Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na putevima Republika Srpska je zakonski regulirala kretanje lakih osobnih električnih vozila na putevima.

Zakon sada lako osobno električno vozilo, kao što je električni romobil, električni skejtbord, Haverford, segvej i slično, definira kao vozilo na kotačima koje se djelomično ili potpuno koristi kao motorno vozilo za prijevoz jedne osobe na javnoj, odnosno privatnoj površini i koje se potpuno ili djelomično napaja iz samostalnog izvora energije sa ili bez sistema samobalansiranja, te ima napon baterije do 100 VDC, odnosno integrirani punjač s ulazom za baterije do 240 VAC.

Kopirati
Drag cursor here to close