Zlouboraba položaja

Potvrđena optužnica protiv ministrice Zore Dujmović

Optužena se tereti da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine u svojstvu Federalne ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.
Vijesti / Flash | 23. 03. 2022. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Kantona Sarajevo protiv Zore Dujmović zbog krivičnog djela zlouporaba položaja ili ovlaštenja, piše N1.

Optužena se tereti da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine u svojstvu Federalne ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji ministarstva na koji način im je pribavila korist u vidu zaposlenja, priopćeno je iz Tužiteljstva KS.

Prema optužnici Tužiteljstva Kantona Sarajevo, Dujmović je od 1. lipnja 2015. do 1. srpnja 2016. godine na području Kantona Sarajevo, postupajući u svojstvu službene osobe, kao ministrica kulture i sporta u Vladi Federacije BiH, u namjeri da M.B., A.K., A.T. i G.L. pribavi korist, svjesno iskoristila svoj službeni položaj i postupila protivno pravilima službe, piše BIRN.

Kako se navodi u optužnici, prilikom donošenja odluke o izboru kandidata za savjetnike, znajući da kao ministrica ima ovlaštenje da imenuje i razrješava savjetnike, svjesno je propustila da utvrdi da li M.B., A.K., A.T. i G.L. ispunjavaju uvjete za poziciju savjetnika. Ona je, nakon obavljenog razgovora s navedenim kandidatima, izdala usmenu instrukciju Odjelu za opće i kadrovske poslove da za iste pripreme rješenja o postavljenju za savjetnike, što su oni i učinili.

''Nakon toga je Zora Dujmović potpisala rješenja o postavljenju savjetnika ministra za pomenute osobe, iako isti nisu ispunjavali uvjete za poziciju savjetnika ministra propisane Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, pa je takvim svjesnim i voljnim postupanjem omogućila pomenutim savjetnicima zasnivanje radnog odnosa, pribavivši im korist kroz zaposlenje'', navodi se u optužnici.

Postupajuća tužiteljica predložila je za glavni pretres saslušanje sedam svjedoka i izvođenje 26 materijalnih dokaza.

Ministrica dolazi iz HDZ-a, a na ovu poziciju imenovana je u ožujku 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close