Novalić i drugi

Obrana: Po optužnici se nije bavio ničime nego je organizirao kriminalnu grupu za nabavku respiratora

Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora kao prvi svjedok Obrane saslušan je Goran Miraščić, angažiran u uredu premijera kao konzultant za ekonomsku politiku u okviru programa pomoći Ujedinjenog Kraljevstva.
Vijesti / Flash | 04. 03. 2022. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi svjedok Obrane federalnog premijera Fadila Novalića izjavio je da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine poduzimala niz aktivnosti na sprječavanju štetnih posljedica po gospodarstvo nakon izbijanja pandemije korona virusa.

Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora kao prvi svjedok Obrane saslušan je Goran Miraščić, angažiran u uredu premijera kao konzultant za ekonomsku politiku u okviru programa pomoći Ujedinjenog Kraljevstva.

Poduzimali niz mjera 

On je kazao da su po izbijanju pandemije u proljeće 2020. očekivali prvi udar na ekonomiju i da su poduzimali niz mjera za njegovo ublažavanje.

“Ured premijera se maksimalno bavio tim mjerama….Ured je radio u punom kapacitetu…Cilj je bio spriječiti ekonomski kolaps”, kazao je Miraščić.

On je rekao da su prvo radili na rebalansu budžeta i osiguravanju dodatnih sredstava kako bi se mogle financirati mirovine i zdravstvo, te sačuvati radna mjesta i pomoći privrednicima.

Potvrdio je da mu je poznat niz dokumenata koje mu je predočila braniteljica Vasvija Vidović, a koji se odnose na dopise i zahtjeve Vladi od institucija, međunarodnih organizacija, sindikata i gospodarskih subjekata.

Među njima su i dopisi koje je Novalić slao radi ublažavanja širenja pandemije. Svjedok je rekao da je Novalić potpisao pedesetak pisama namjere za nabavku cjepiva.

Tužitelji su prigovorili na detaljno ispitivanje o ekonomskim mjerama, što je izvan okvira optužnice, s čim se nije složila braniteljica.

“Želimo da pokažemo čime su se sve Vlada, a naročito premijer bavili. Po optužnici se nije bavio ničime nego je organizirao kriminalnu grupu za nabavku respiratora”, kazala je Vidović.

Obrana je predočila i više novinskih članaka s naslovima: “Bolnice pucaju. Borba kome dati krevet i respirator”, “Respiratori trebali stići u Sarajevo, proizvođač ih poslao u Italiju” i slično. Miraščija je rekao da je bio upoznat s pisanjem medija i da je pritisak na Vladu bio veliki. Potvrdio je da mu je poznato kako su EU i SAD zabranile izvoz medicinske opreme.

Novinski članci

Tužitelj Mirza Hukeljić je prigovorio da ne shvaća zbog čega se svjedoku prezentiraju novinski članci, pitajući da li treba da kaže da ih je pročitao. Vidović je kazala da je pozadina slučaja krucijalna za Obranu, a da Tužiteljstvo izolirano promatra predmet.

Za zloupotrebe prilikom nabavke ovih respiratora s Novalićem su optuženi suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Miraščija se na pitanja Hodžića “uvjetno složio” da firme u vrijeme krize rade sve da bi preživjele, a da neke čak mijenjaju djelatnost.

Tužitelju Džerminu Pašiću svjedok je rekao da novinske članke koji su mu predočeni nije koristio u ekonomskim poslovima koje je obavljao.

Na pitanje da li mu je poznato kako su medicinska sredstva iskorištena za ono za što su nabavljena, svjedok je rekao da nema te informacije.

Suđenje se nastavlja 9. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close