Sud BiH

Potvrđena optužnica protiv devet osoba za zločine u Hercegovini

"U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve", priopćeno je ranije iz Tužiteljstva.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 02. 2022. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv devet osoba, nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koji se terete za zločine u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara u ljeto 1992. godine.

Optužnicom Tužiteljstva BiH za zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja, odnosno ubojstvo oko 100 žrtava, među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i djece starosti od 15 dana do 2 godine života, obuhvaćeni su Zdravko Kandić, nekadašnji zapovjednik Petog bataljuna Nevesinjske brigade VRS, Dragan Đurđić, nekadašnji zamjenik zapovjednika Petog bataljuna Nevesinjske brigade te trenutno pripadnik Oružanih snaga BiH, zatim bivši pripadnici ove jedinice Dragan Ivanišević, Goran Došlo i Milan Trifković, kao i bivši rezervni milicioneri Siniša i Mladen Kandić i Dragoslav Aćimović te Damir Antelj.

Oni su optužni za zločin protiv čovječnosti. Zdravko Kandić je optužen i za zločin protiv ratnih zarobljenika, piše BIRN. 

"U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga", priopćeno je ranije iz Tužiteljstva BiH.

Na ročištu za određivanje pritvora iz prosinca 2021. godine, tužiteljica Eldina Biuk je navela da se optuženi terete za sudjelovanje u sustavnom napadu VRS-a na području Nevesinja, odnosno da su sudjelovali u progonu, ubojstvima, uhićenju, zatvaranju, mučenju i silovanju stanovništva.

Tužiteljica Biuk je kazala da su optuženi odvodili i razdvajali zatočenike, sudjelovali u ubojstvima, dok su Zdravko Kandić i Dragan Đurđić znali ili mogli znati što rade njihovi podređeni, ali nisu poduzeli mjere da zaustave ili kazne počinioce ubojstava i maltretiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close