USK

Nova optužnica zbog lažnih diploma

Hadžipašić je prvoosumnjičeni u predmetu trgovine diplomama u aferi Pero, za koji još nije podignuta optužnica.
Vijesti / Politika | 22. 03. 2022. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Biscani.net / Mirsad Topčagić

Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Unsko-sanskog kantona protiv Mirsada Topčagića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Prema optužnici, Topčagić se tereti da je 2020. u svojstvu savjetnika premijera USK-a, a bez znanja ili ovlaštenja premijera Mustafe Ružnića, posredovao kod tadašnjeg ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta USK-a Damira Omerdića da pokrene i provede prekršajni postupak protiv Admira Hadžipašića i PU Centar za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin.

Podsjećamo, Hadžipašić je prvoosumnjičeni u predmetu trgovine diplomama u aferi Pero, za koji još nije podignuta optužnica.

Topčagić se upleo u slučaj kako bi u smislu člana 4. ZKPFBiH (“ne bis in idem”, zabrana vođenja krivičnog postupka ukoliko je počinitelj za isto djelo već krivično ili prekršajno kažnjen) onemogućio dalje vođenje istrage u predmetu ovog tužiteljstva protiv Admira Hadžipašića, Gorana Lalovića, Zuhre Hadžipašić i drugih, zbog krivičnog djela - organizirani kriminal i drugih krivičnih djela za koja se imenovani sumnjiče, navode iz Tužiteljstva USK-a.

Naime, optuženi je, između ostalog, prijetio Damiru Omerdiću da će biti smijenjen sa pozicije ministra ukoliko ne postupi po njegovom traženju, a tim pritiscima imenovani nije popustio, o čemu je pisano obavijestio i Tužiteljstvo, te odbio provesti prekršajni postupak do utvrđivanja činjenica u krivičnom postupku.

Ministar Damir Omerdić (stranka Pomak) u međuvremenu je smijenjen u rekonstrukciji Vlade, te je za njegovog nasljednika imenovan Almin Hopovac (SDP), javlja Oslobođenje.

Međutim, ministar Hopovac je vrlo brzo i sam postao predmet istrage Tužiteljstva u Bihaću, jer je kršeći sudsku zabranu postavio na rukovodeće mjesto Damira Redžića, osuđenog nakon afere Vozač, gdje su zloupotrijebljeni mehanizmi polaganja vozačkih ispita, koji su također otkriveni u istom ministarstvu.

Vladu USK-a čine SDP i NES (bivša A SDA) u kojoj je Mirsad Topčagić bio savjetnik, koji je također bivši ministar za boračka pitanja u Vladi USK-a i bivši zastupnik u sazivu Parlamenta Federacije BiH iz A SDA, u kojem je njegov stranački kolega bio izaslanik Doma naroda Parlamenta FBiH Admir Hadžipašić.

Njegova visokoškolska ustanova Vita plus u Cazinu još je pod zabranom rada.

Kopirati
Drag cursor here to close