Razmjena iskustava

Kosor u Sarajevu: Bez stvarnog političkog dogovora nema uspješnog europskog puta

Vijesti / Flash | 30. 03. 2016. u 14:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas da svi koji žive na ovim prostorima moraju biti zainteresirani za europski put svih nas te podsjetila na odluku Hrvatskog sabora da Hrvatska zbog svojih loših iskustava nijednoj susjednoj zemlji neće postavljati eventualno neriješena bilateralna pitanja kao prepreku za napredak na europskom putu.

To je kazala povodom dvodnevne konferencije "Razmjena iskustava i dobre prakse u procesu pridruživanja Europskoj uniji", koja je počela danas u Sarajevu.

Kosor je u izlaganju podsjetila da su, u usporedbi s ostalim članicama EU, hrvatski pregovori s EU bili najduži i najteži te da kao bivša premijerka Hrvatske, koja je deblokirala i zaključila pregovore svoje zemlje s EU, stoji na raspolaganju našoj zemlji za bilo kakva pitanja ili pomoć na putu europskih integracija.

Ono što bi trebala biti glavna preporuka, općenito za funkcioniranje u politici, smatra bivša hrvatska premijerka, jeste povjerenje i pronalaženje mogućeg rješenja. Također je istaknula da bez stvarnog političkog dogovora svih relevantnih političkih snaga u jednoj državi nema uspješnog europskog napretka i da je, u slučaju Hrvatske, njezin ulazak u EU bio zadnji veliki i pravi politički konsenzus.

Kao bitne stavke na europskom putu jedne zemlje navela je reformu pravosuđa i vladavinu prava, koju je ocijenila ključnom, zatim stabilnost i mir, što je, kako je rekla, preduvjet svih preduvjeta te nezavisnost medija i suradnju s nevladinim organizacijama.

Također, dodala je, ključna stvar je i to što europski povjerenici i EU jednu zemlju ne promatraju kroz rad i poteze pojedinaca političara ili pojedinih organizacija, već isključivo kao jednu cjelinu.

Njezina preporuka svima na različitim razinama vlasti jeste da svakodnevno što više informiraju građane o svemu što se događa u procesu europskih integracija, jer, kako je rekla, to nije nešto što se radi zbog EU, već radi nas i naših života.

Jedna od izlagača na konferenciji, generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić, govorila je o važnosti nezavisnih medija i njihovoj ulozi u procesu europskih integracija te informiranju građana u ovom procesu. U tom pogledu istaknula je da je bitno osigurati postojanje nezavisnih medija, što, kako je istaknula, Europska komisija stalno naglašava kroz godišnje izvještaje o napretku BiH u procesu europskih integracija.

Dodala je, nužno je osigurati prije svega, nezavisnost javnih servisa i njihovu financijsku nezavisnost te slobodan i siguran rad novinara.

Drugi bitan segment, smatra Rudić, jeste odgovornost medija i novinara za profesionalno izvještavanje o procesu europskih integracija na način da u prvi plan stavljaju interese građana BiH, a ne politička razmimoilaženja i razlike u poimanju europskog puta BiH. Napomenula je da su prethodna istraživanja o načinu izvještavanja medija o europskim integracijama pokazala da 88 posto anketiranih građana nema dovoljno informacija o tom procesu.

''Čak 90 posto ispitanih misli da se izvještava senzacionalistički o onome što se događa unutar EU, s fokusom na sukobe ili krize. U našim medijima mnogo manje ima tema u vezi s obavezama BiH i koristima koje će naši građani imati od tog procesa, a posebno od pridruženja zemljama EU'', naglasila je.

Rudić smatra da je važno da to bude proces koji će prihvatiti svi građani, a mediji su ti koji će biti kanal komunikacije između donositelja odluka i građana te s druge strane između bh. i institucija EU u Bruxellesu.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za europske integracije PSBiH Nikola Lovrinović koji je bio i domaćin konferencije, podsjetio je da je zadatak Zajedničke komisije da promovira ono što znači europski put BiH te da je, po njegovom mišljenju, jedan od najboljih načina za to, osim medijskog, suradnja s civilnim društvom.

Zaključio je da će, ako ne postane vlasništvo svih nas, put europskih integracija biti težak i mukotrpan te da je taj put pred nama, i da vjerojatno nemamo alternativu za to. Dodao je da je stoga neophodna svaka vrsta suradnje, a posebno s udruženjima civilnog društva.

Kopirati
Drag cursor here to close