Ponavljajuće nasilje

Misija OSCE o slučaju femicida - Uvjerenja i obećanja ne znače ništa

Izjava Misije OSCE-a u BiH povodom slučaja femicida u Gradačcu
Vijesti / Crna Kronika | 09. 05. 2024. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izrazila je najdublju sućut žrtvama i obitelji femicida počinjenog 8. svibnja u Gradačcu, kao i zajednici pogođenoj ovom užasnom tragedijom.

''Ovako strašno i ponavljajuće nasilje dokazuje potrebu za kontinuiranim i odlučnim djelovanjem na sprječavanju rodno zasnovanog nasilja i nasilja u obitelji, uključujući i femicid, u Bosni i Hercegovini'', navodi Misija u priopćenju.

Uvjeravanja, obećanja i obveze ne znače ništa bez hitne i djelotvorne akcije, poručili su.

Misija ponavlja poziv svim relevantnim vlastima u BiH da hitno, efikasno i osjetljivo odgovore na sve slučajeve rodno zasnovanog nasilja, radeći na potpunom eliminiranju istog.

Podsjetimo, beživotno tijelo ženske osobe jučer je pronađeno u Gradačcu u BiH, a prema prvim informacijama pretpostavlja se da ju je usmrtio suprug koji je nakon toga počinio samoubojstvo u Srebreniku

Mediji su objavili prvo je nađeno beživotno tijelo ženske osobe u kući u Gradačcu, a nekoliko sati u Srebreniku je uočen i mrtav muškarac, a orve infromacije su govorile da se radi o bračnom paru.

U Gradačcu se i prošle godine dogodio slučaj femicida kada je Nizamu Hećimović brutalno pretukao i ubio njen nevjenčani suprug Nermin Sulejmanović.

Taj slučaj potresao je cijelu regiju s obzirom da je Sulejmanović ubojstvo snimao uživo na društvenim mrežama, tada su obećane velike promjene u radu policije i pravosudnog sustava, no ovaj slučaj pokazao je kako se promjene kod nas teško provode.

U Bosni i Hercegovini postoje SOS telefoni za prijavu nasilja u oba entiteta.

Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine uspostavio je SOS telefonski broj 1265 za pomoć žrtvama nasilja u obitelji na teritoriji ovog bh.entiteta.

SOS liniju 1264 za područje Republike Srpske uspostavile su 2005. godine četiri nevladine organizacije i Gender Centar Republike Srpske.

Nasilje se, također, može prijaviti i na SOS crvenu liniju za žrtve nasilja broj 033 222 000.

Broj policije je 122.

Kopirati
Drag cursor here to close