Kandidatski status

Reakcije na odluku EK: Perspektiva članstva je ugrožena zbog Schmidta

''Vijest o dodjeli kandidatskog statusa možemo samo primiti k znanju. Obzirom na novonastale okolnosti pri kojima Visoki predstavnik u BiH pri donošenju odluka u potpunosti zanemaruje presude Europskog suda za ljudska prava''
Vijesti / BiH-EU | 12. 10. 2022. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je preporuku za kandidatski status BiH za prijem u Europsku uniju: "Primamo k znanju, ali perspektiva članstva je ugrožena odlukama Visokog predstavnika".

''Vijest o dodjeli kandidatskog statusa možemo samo primiti k znanju. Obzirom na novonastale okolnosti pri kojima Visoki predstavnik u BiH pri donošenju odluka u potpunosti zanemaruje presude Europskog suda za ljudska prava i Mišljenje Europske komisije, i ugrožava EU put BiH, izražavamo zabrinutost i utemeljeni pesimizam u pogledu efekata dodjele kandidatskog statusa u odnosu na ukupnu perspektivu članstva'', kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, prenosi N1.

Istaknuo je da je pozitivno što je Europska unija prepoznala napore Bosne i Hercegovine kada je riječ o usklađenosti vanjske politike Bosne i Hercegovine sa stavovima Europske unije koji su ostvareni uprkos brojnim opstrukcijama.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor pozdravio je ofluku Europske komisije da predloži dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, navodeći da to ''označava početak europske perspektive Bosne i Hercegovine'', te da je ''od velike važnosti za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu''.

U priopćenju iz ureda predsjednika Slovenije se navodi da je riječ o inicijativi koju je Pahor prvi put službeno predstavio u govoru na ovogodišnjoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, 22. februara 2022. Njegova inicijativa je tada izazvala mnoge reakcije jer se Pahor zalagao da se Bosni i Hercegovini dodijeli status i bez ikakvih uvjeta, ''što bi bilo izvan ustaljene prakse i do tada nezabilježeno u povijesti''.

''Pritom je predsjednik Pahor naglasio da u Bosni i Hercegovini nije riječ o uskom administrativnom ispunjavanju uslova, već o prvenstveno geopolitičkom pitanju. Njegova inicijativa je priopćena javnosti prije ruske agresije na Ukrajinu, a tada je prevagnuo argument geopolitike, pa je Vijeće Europe u lipnju ove godine odlučilo da Ukrajini odobri takav status”, navodi se.

Pahor se početkom lipnja konzultirao s premijerom Robertom Golobom, te je u skladu sa njihovom odlukom uputio pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, dok se Golob zalagao za implementaciju inicijative na sastanku Vijeće EU u lipnju, piše N1.

''Slovenija tada nije uspjela sa svojim prijedlogom, ali je uspjela natjerati Vijeće da naloži Europskoj komisiji da pripremi izvještaj o Bosni i Hercegovini do sastanka Vijeća u prosincu. Današnja odluka Europske komisije budi veliku nadu da će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata na sastanku Vijeća EU u prosincu, što je, prema riječima predsjednika Republike Pahora, prekretnica iz dva razloga: prvo, jer ovo zapravo označava početak europske perspektive Bosne i Hercegovine, a drugo, jer je to od velike važnosti za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close